Dan velikih valova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dan velikih valova

Dan velikih valova

Big Wednesday (1978.)

Warner Bros. / ISSA film i video

120 min. drama

Režija:           John Milius

Uloge: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Patti D'Arbanville, Lee Purcell

Scenario:        John Milius, Joel Chernoff, Dennis Aaberg

Producent/i:   Tamara Asseyev

Linkovi: imdb

Dan velikih valova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.36
25
0.00

saririk 04.06.2004 Ocjena recenzije : 4.25

Kultni film sedamdesetih!

Vrlo dirljiv i na trenutke bolno nostalgican film o odrastanju. U pozadini jednostavne price o prijateljima-zgubidanima koji uzivaju u picu, curama i, nadasve, jahanju valova, predocena je sjajna slika zivota mladih u ozracju vijetnamskog rata. Surferske scene su stvarno spektakularno napravljene, Jan Michael Vincent i Gary Busy su ovdje valjda dali uloge zivota, a ovo je i jedini film Johna Milliusa koji mogu odgledati do kraja i jos pritom uzivati. Svakako pogledati!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

HAL 9000 03.05.2004 Ocjena recenzije : 4.38

Hvala Johnu Miliusu!

Nažalost velika većina ljudi film Johna Miliusa "Big Wednesday" (1978) doživljava isključivo kao film o surfanju, a zapravo je riječ o mnogo kompleksnijem djelu u kojem Milius na vrlo inteligentan i studiozan način obrađuje temu prijateljstva i odrastanja jedne generacije. "Big Wednesday" je film sjajnog ugođaja, prekrasne fotografije, savršeno snimljenih scena surfanja, ali ono što prije svega ovaj film čini velikim je odličan scenarij u kojem je Milius prikazao portret jedne generacije (zapravo Miliusove generacije!). U središtu radnje su tri prijatelja Matt (Jan-Michael Vincent), Jack (William Katt) i Leroy (Gary Busey). Kroz razdoblje od 1962. do 1974. pratimo njihova zajednička druženja, zabave, sukobe i kako vrijeme prolazi svijet se oko njih mijenja, dolaze nove generacije, ali njihovo prijateljstvo ostaje. Vrlo bitan element radnje je i tema rata u Vijetnamu. Prikaz regrutacije Milius je snimio na jedan vrlo šaljivi i originalni način gdje su naročito došle do izražaja sjajne glumačke interpretacije i improvizacije. Posebno bi izdvojio sjajnog Garya Buseya u sceni u kojoj glumi "luđaka" kako bi izbjegao vojsku. Iako je John Milius desničar po političkom uvjerenju, on zapravo u filmu na jedan vrlo suptilan način daje kritiku rata u Vijetnamu. Zanimljivo je spomenuti da se u jednoj od sporednih uloga i u ulozi naratora filma pojavljuje Robert Englund koji je u 80-ima stekao svjetsku slavu kao zloglasni Freddy Krueger u "A Nightmare on Elm Street" (Wes Craven, 1984).
"Big Wednesday" je vrlo nostalgičan film i za mene vrlo osobit jer me kao niti jedno drugo filmsko ostvarenje, podsjeća na moje djetinjstvo, na stare prijatelje, na jedno lijepo prošlo vrijeme. I zbog toga HVALA Johnu Miliusu. Remek-djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

-ante 01.05.2004 Ocjena recenzije : 1.0

osrednje

klasični klišej : priča u dva dijela.
prvi razuzdani dio, svi se zabavljaju, lalalalala.
i drugi, u kojemu postaju ozbiljni, muči ih život.

užas!!!
ovakvi filmovi me tjeraju da razmislim zašto uopće gledam filmove.
dobro,nije baš tako loše.
ocjena 2

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 26.04.2004 Ocjena recenzije : 3.57

Dan velikih valova

John Milius je jednom prilikom i sam sebe nazvao prvenstveno pripovjedačem. Uistinu, ako se kakva etiketa može prišiti ovom neskrivenom desničaru, ali i velikom redatelju, onda je to upravo ta.
Uz remek-djelo "Conan Barbar", ovo je najbolji Miliusov film i još jedna velika priča, istovremeno osobna i epska u svom zamahu. Bez praznoga hoda, patetike i sličnih zamki, "Dan velikih valova" je vrlo dobar i zabavan film, a, dodao bi, i primjer kako ideološka kartica autora ne mora utjecati na kvalitetu djela.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: