Sjećanja jedne gejše - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sjećanja jedne gejše

Sjećanja jedne gejše

Memoirs of a Geisha (2005.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

144' drama, romansa, povijesni

Režija:           Rob Marshall

Uloge: Suzuka Ohgo, Ziyi Zhang, Shizuko Hoshi, Michelle Yeoh, Ken Watanabe, Li Gong, Kôji Yakusho, Randall Duk Kim, Kenneth Tsang, Cary-Hiroyuki Tagawa, Zoe Weizenbaum, Youki Kudoh, Samantha Futerman, Karl Yune, Thomas Ikeda, Kaori Momoi, Tsai Chin

Scenario:        Robin Swicord

Producent/i:   Steven Spielberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Sjećanja jedne gejše

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
77
0.00

Utabani putevi Goldenova pera, Spielbergovo kumstvo, tri genijalne istočnjačke glumice, dašak starog Japana i pregršt Hollywooda...

Za sve one koji nisu vični čitanju te još nisu otkrili zamaman i tajanstven svijet predratnog Japana, slijedi kratki tematski info. Naime, Golden nam je već 1997. ponudio priču o Sayuri (rođenoj Chiyo), respektabilnoj i etabliranoj gejši koja se prisjeća svojih korijena. Rođena je u sirotinjskoj obitelji u ribarskom seocu, a kao djevojčicu ju je zajedno sa starijom sestrom prodao otac. Dok je sestra Satsu završila u nešto mračnijoj i vulgarnijoj četvrti, Chiyo je zbog neobičnih očiju ponajprije postala služavka hladne i proračunate Hatsumomo (Gong Li) u okiyi (fancy kući za gejše).

Od Hatsumomine ljubomore (mrzi je zbog ljepote i doživljava kao konkurenciju) spašava je sama nadstojnica okiye i hvaljena gejša Mameha (Michelle Yeoh) koja ju uzima pod svoju zaštitu. Sayuri počinje svoj gejša - trening, učeći sve tajne zanata: od plesa, hoda, razgovora i posluživanja, sve ne bi li jednog dana uspješno zadovoljavala sve prohtjeve svojih bogatih klijenata. Sayurino ustoličenje u okiyi prati II. svjetski rat a pregršt prijetnji tradicionalnom japanskom poretku teče nekako paralelno s teškim odlukama koje mijenaju njezinu sudbinu.

Rob Marshall je u filmu ostao vjeran gore opisanoj potki, iako se poštovani izvori poput Varietya pozivaju na činjenicu da 'Memoari' pomalo, ispod sve egzotike, liče na klasičnu priču o Pepeljugi. Detalja oko produkcije ima koliko nam srce želi. Film je najprije želio snimiti Spielberg (pred 6 godina je čak skupio i glumačku ekipu), a prije samog Marshalla u igri su bili i Brett Ratner i Spike Jonze.

Kako je radnja knjige smještena u 20-te godine 20. st., a Gion, nekadašnja četvrt gejši, danas izgleda premoderno, za potrebe snimanja filma nekadašnja je detaljno četvrt konstruirana izvan L.A.-a, u Kaliforniji. Neke su od scena snimane u Hakone Japanese vrtovima u Saratogi, također u Kaliforniji, a zanimljivo je da je tokom snimanja ekipa uništila brdo skupocjenih tradicionalnih prostirki za ceremoniju čaja.

I dok se činilo da je priča o uspjehu neizbježna, u posljednje se vrijeme šuška o bojkotu filma u Japanu gdje su uvrijeđeni što njihove tradicionalne animir dame predstavljaju Kineskinje (sve tri glavne glumice). Hollywood Reporter neke od dijaloga smatra neuvjerljivim te kritizira premršavo praćenje japanske tradicije. S druge strane, argumenti se sastoje u slijedećem: raskošna kostimografija, frizure i make up, izdizajnirana kamera, čarobno osvjetljenje i prekrasne dobre glumice.  

m.n.