Završni udarac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Završni udarac

Završni udarac

Match Point (2005.)

HanWay Films / Blitz film i video

124' krimi, drama, romansa

Režija:           Woody Allen

Uloge: Scarlett Johansson, Brian Cox, Matthew Goode, Emily Mortimer, Jonathan Rhys Meyers, Penelope Wilton

Scenario:        Woody Allen

Producent/i:   Letty Aronson, Lucy Darwin, Gareth Wiley, Stephen Tenenbaum

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službeni site

trailer
imdb

Završni udarac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
67
0.00

Ti si kao mašina, svemu tamniš sjaj, ljudima si strana, lažima si kraj… Fortuna varljiva, na ženu nalik, na ženu femme fatale — Woodyjev labuđi pjev.

'Zločin i kazna' mladog Raskoljnikova upoznaju neopterećenu lakoću postojanja Držićevog Pometa pod prekooceanskom krinkom lošeg vremena i lakih terenskih podloga. Ključ koji poznaje bravu jest opera ili kao što Woody autor osobno izvoli reći: 'Priča je operativna – bavi se stvarima koje su operi oduvijek poznate: ljubav i požuda, strast i ljubomora, izdaja i tragedija… i naravno, suživot sudbine i sreće'.

Dakle, ovaj bi se film mogao i nazvati 'Prizori iz života jednog srećkovića' gdje se Allen u poznim godinama svog stvaralaštva okreće filozofskim obrascima storytellinga.
Dakle, još jednom, mladi, lijepi i preplanuli Rhys Meyers (ekspresionističkog stila glume), bivši profesionalni tenisač Irac, dolazi prvi dan na posao instruktora imućne klijentele u jedan londonski, privatni klub. Instant se sprijateljuje s bogatim klijentom Matthewom Goodeom, pripadnikom više klase, koji ga uvodi u svoju imućnu, snobish obitelj i predstavlja simpatičnoj sestri Emily Mortimer koju tajanstveni stranac brzopotezno zavede, a uskoro i oženi.

Njihovoj sreći nema kraja, njeno blijedo lice blista kao engleska trava u travnju, a njen otac novog zeta lagodnog uvede u njemu novi svijet lagodnog poslovanja prestižnih korporacija i privilegirane zarade. Ima se para, ima se s čim – zvižduka naš junak. 
E, gdje je sad tu prokleta bakica?!

Pojavit će posljedičnom vezom izazvana kroz lik zanosne i putene ne-žene-djeteta Scarlett Johansson, američke glumice u usponu koja je pobjegla od nedefinirane mračne prošlosti provincijalnog grada svoje domovine. I koja je u prvom dijelu filma od obitelji neprihvaćena zaručnica onog bogatog klijenta čiju ženu će ekspresionist Meyers uskoro oženiti.

Kao takva, ali i po sebi, Scarlett se u Woodyjevoj priči nadima kao potpuna suprotnost, kao antipod karakteru Emiliy: plava – crna, bujna – tanka (suha), siromašna – bogata, prirodna (priprosta) – visoko obrazovana i intelektualna.
Prva označava instinktivnu, životinjsku stranu muškarčeve prirode, a druga onu socijaliziranu i moralnu. Prva mu može uzeti sve, a druga dati sve o čemu je ikad sanjao.

Dječak vođen strašću naravski započinje aferu sa zavodljivom femme fatale koja će tu istu fatalnost preranom i uzaludnom smrću platiti. Na pitanje zašto? Allen bolno i točno odgovara — jer nije imala sreće. A bakica? Kolateralna žrtva.
A, Woody, hoće li se lijepi dječak izvući? Hoće, ako bude imao sreće.  

i.č.