Capote - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Capote

Capote

Capote (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

110' drama, biografski

Režija:           Bennett Miller

Uloge: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Chris Cooper, Bruce Greenwood, Bob Balaban, Amy Ryan, Mark Pellegrino, Adam Kimmel

Scenario:        Dan Futterman, prema knjizi Geralda Clarka

Producent/i:   Caroline Baron, Michael Ohoven, William Vince

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

 

Capote

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.71
24
0.00

Biografija Capotea pokazuje kako novinari iskorištavaju ubojstvo da dobiju dobru priču. Ah, kolege - samo dajete inspiraciju Filmskom.netu

Biografi velikih ljudi često zalaze u epsku širinu, pokušavajući u nekoliko sati filma ili kroz čitavu TV seriju objasniti lik i djelo genija. I onda prepričavaju čitav njihov život počevši od djetinjstva, uz posebnu pažnju na događaje u mladosti koje su ih naveli da se bave svojim pozivom,oslikavaju mukotrpni put do zvijezda uz obavezne poteškoće i na privatnom i poslovnom planu, a sve to završava kad glavni lik umre neshvaćen - tipični primjer je 'Aleksandar Veliki' . E, 'Capote' nije takav tip filma. Njegov vremenski okvir je 6 ključnih godina u životu pisca Trumana Capotea, u kojima će on postići najveći uspjeh i doživjeti ono što će pamtiti do kraja života.

Sve počinje u malom selu Holcombu u zapadnom Kansasu. Ugledni novinar i pisac Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) nailazi na vijest o okrutnom umorstvu četveročlane obitelji u tom selu i odlazi napisati članak za svoje novine o tome kako se zajednica nosi s tragedijom. Upoznaje Phila Alwina Deweya (Chris Cooper), šerifa kojemu je istraga više od posla jer mu je ubijeni otac obitelji bio dobar prijatelj. Kada policija uhiti dvojicu krivaca, Perryja Smitha (Clifton Collins Jr.) i Richarda Hickocka (Mark Pellegrino), Capote poželi još više istražiti umorstvo. Pada mu na um ideja o ne-fikcijskom romanu, građenom isključivo na stvarnosti pa kao pravi novinar počinje temeljito intervjuirati ubojice. Sve više se zbližava s osjećajnijim Perryjem i dobiva sve više građe za svoj budući superuspješni roman, 'Hladnokrvno ubojstvo'. A, to zbližavanje neće ostati bez posljedica...

Film je cijelo vrijeme fokusiran na Capotea, ali upoznajemo i njegov najuži krug prijatelja, životnog partnera Jacka Dunphyja (Bruce Greenwood) te prijateljicu i suradnicu Nelle Harper Lee (Catherine Keener). Oboje pisci, muževni Jack i smirena Nelle, djeluju kao odličan kontrast feminiziranom i djetinjastom Capoteu.

Čini se kao da je redatelj Bennett Miller htio oponašati isti Capoteov postupak: uzeo je stvarnu priču, rekonstruiranu prema svjedočanstvima iz biografije i ekranizirao je na sličan način, novinarski hladno i bez patetike. Biografiju Capotea za film je adaptirao Dan Futterman, kojemu je ovo prvi scenaristički rad, ali redatelj Miller imao je puno povjerenja u njega - možda zato i što se znaju od svoje 12. godine. Zanimljivo je da se dvojac, samo koju godinu kasnije, upoznao sa Seymourom Hoffmanom i producenticom ovog filma, Caroline Baron.

U biografiji Capotea (autora filmovanih hitova poput 'Doručka kod Tiffannyja') obično najviše pažnje zauzimaju njegovi brojni skandali i duhoviti nastupi ('S novcem je kao i sa seksom - samo previše je dovoljno!'), ali u ovoj adaptaciji dosta pažnje posvećeno je otkrivanju njegove skrivene strane pa je stoga film više rađen kao studija karaktera. Glavni posao u filmu stoga odrađuju glumci, Catherine Keener koja je nominirana za Oscara u kategoriji sporedne glumice i glavni kandidat za Oscara - Philip Seymour Hoffman kao ekcentrični, manipulativni gay pisac Capote.

Zanimljivo je da je uz 'Planinu Brokeback' ovo još jedan oskarovski favorit s glavnim likom homoseksualcem pa će i fenomenolozi i sociolozi imati o čemu raspravljati. Uloga homića koji naglašeno afektira pružila je Hoffmanu priliku za egzibiciju vrijednu Oscara, dok je prije glumio totalne autsajdere sada se konačno može dokazati u biografiji slavnog pisca. Dok gledamo Hoffmana kako navlači pozu zabavljača ujedno možemo vidjeti i kako je sam Capote igrao ulogu pozera i šoumena, a gledateljima ostaje da procjene kada je i u kojoj mjeri Capote pokazivao svoju pravu osobnost.

s.p.