Kronike - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kronike

Kronike

Crónicas (2005.)

Palm Pictures / Discovery film i video

98' krimi, drama, triler

Režija:           Sebastián Cordero

Uloge: John Leguizamo, Leonor Watling, Jose Maria Yazpik, Alfred Molina, Damian Alcazar

Scenario:        Sebastián Cordero

Producent/i:   Frida Torresblanco, Alfonso Cuaron, Jorge Vergara

Zemlja:          Meksiko

Linkovi: imdb

Kronike

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
5
0.00

Egoistični novinar istražuje brutalna ubojstva djece pretpostavljajući svoju priču privođenju serijskog ubojice. Novinarska etika, ljudska pohlepa i moral osnovni su motivi filma.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća na području Kolumbije, Perua i Ecuadora ubijeno je više od 300 djece, uglavnom djevojčica. Titula jednog od najkrvoločnijih serijskih ubojica u povijesti pripala je Pedru Alonsu Lopesu poznatom pod nadimkom Čudovište.

Inspiriran tim događajima režiser ovog psihološkog trilera smješta ih u današnje vrijeme pokušavajući inscenirati što bi se moglo dogoditi. Film o nasilju zaista počinje u stilu, scenom pokušaja linčovanja putujućeg trgovca Vinicia Capede (Damián Alcázar) koji je slučajno naletio na dijete, brata nesretno preminule žrtve brutalnog ubojice čiji je sprovod bio u tijeku. Otac stradalog djeteta Don Lucho nato pokreće bijesnu rulju u pokušaju ubojstva nesretnog trgovca.

Obojica završavaju u zatvoru gdje ih posjećuje Manolo Bonilla (John Leguziamo), novinar tabloidnog TV kanala iz Miamija koji žarko želi snimiti dobru priču o ubojstvima o kojima policija ne zna ništa više od medija. Bonilla dobiva vrijedne informacije od Vinicia, za koje se ispostavlja da su točne. Iako sumnja da je baš on Čudovište novinar željan slave primoran je snimiti afirmirajući, srcedrapajući prilog o Viniciu kako bi ovaj završio na slobodi. To je, naime, dio njihovog dogovora o suradnji.

To se zaista i dogodi te nakon emitiranja emisije javnost uglavnom počinje drugačije gledati na Vinicia te mu čak i Don Lucho oprašta. Nedugo zatim, Vinicio je pušten iz zatvora te ne gubeći vrijeme nestaje u divljini zajedno sa usvojenim sinom.

Redatelj i scenarist Sebastián Cordero pokušao nam je prikazati ulogu medija u današnjem svijetu i koliko oni mogu utjecati ne samo na ishod policijske istrage, već i na živote nedužnih ljudi.

i.k.