Opasne misli - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Opasne misli

Opasne misli

Dangerous Minds (1995.)

Buena Vista Pictures / Continental film

99' krimi, drama, biografski

Režija:           John N. Smith

Uloge: Michelle Pfeiffer, George Dzundza, Courtney B. Vance, Robin Bartlett, Beatrice Winde

Scenario:        Ronald Bass

Producent/i:   Sandra Rabins, Lucas Foster, Don Simpson

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Opasne misli

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
12
0.00

Bivša marinka Michelle Pfeiffer napušta vojnu karijeru kako bi ostvarila dugogodišnji san i postala učiteljica.

LouAnne Johnson (Michelle Pfeiffer) ne pronalazi ispunjenje u vojnom pozivu te se odlučuje na veliki zaokret u životu. U ekspresnom roku postaje učiteljica u školi koju pohađaju darovita, neuka djeca sa određenom dozom socijalnih problema. Njezin prvi ulazak u učionicu označava početak nove ere u obrazovanju, barem kada je u pitanju njezin razred.

Kako bi ih motivirala za učenje koristi se podmićivanjem te tako djeci obećava slatkiše, posjet zabavnom parku i slične nagrade samo kako bi ih natjerala na rad. Proučavanje pjesama Boba Dylana i traženje njegove veze sa Dylanom Thomasom samo je jedan od nadobudnih zadataka koje im daje uz, naravno, nagradu, a to je večera sa omiljenom im učiteljicom u fancy restoranu.

Film je snimljen prema autobiografiji gospođe Johnson koja se u neki sitnicama razlikuje od filma. Ona je primjerica koristila rap pjesme, a ne Dylanovu poeziju nastojeći ukazati na sasvim bezrazložnu odbojnost koju bjelci osjećaju prema rapu držeći da je usmjeren protiv njih. Da li je tomu zaista tako prosudite sami no namjera izjednačavanja uloge Dylanove glazbe u šezdesetima i današnjeg rapa nije nam baš jasna.

i.k.