Odmor ratnika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Odmor ratnika

Odmor ratnika

Joyeux Noël (2006.)

UCD

116' drama, romansa, ratni

Režija:           Christian Carion

Uloge: Diane Kruger, Benjamin Furmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon

Scenario:        Christian Carion

Producent/i:   Christophe Rossignon

Zemlja:          Japan, Francuska, Njemačka, Velika Britanija,

Linkovi: službeni site
trailer

Odmor ratnika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
6
0.00

Nevjerojatna priča u kojoj su na čudan način spojena dva kontradiktorna pojma - rat i prijateljstvo dolazi iz redateljske radionice Francuza Christiana Cariona.

Ratna drama 'Odmor ratnika' je posljednji film francuskog redatelja i scenarista Christiana Cariona s nominacijama za OscaraZlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma, te mjestom u službenoj canneskoj selekciji 2006..

Film je inspiriran stvarnim događajima koji su se desili na Badnjak 1914, za vrijeme 1. svjetskog rata. Te noći čudesan događaj spojio je sudbine četvero ljudi: škotskog svećenika, francuskog poručnika, njemačkog tenora i njegovu ljubav, dansku sopranisticu. Zanimljiva četvorka našla se u samom srcu nevjerojatnog bratimljenja francuskih, njemačkih i britanskih trupa čiji su rovovi ponekad bili samo nekoliko metara udaljeni jedni od drugih. Tog Badnjaka dogodilo se čudo; vojnici su odložili puške, a neprijatelji su pružili jedni drugima ruke pomirenja, razmjenjujući cigarete, čokoladu i božićne čestitke, pokazujući kako i u ratu postoje momenti u kojima zaraćene strane zaboravljaju na svoje funkcije i pokazuju ljudsko lice.

Kritičari su 'Odmor ratnika' dočekali dosta podijeljenih mišljenja. Negativne uglavnom spominju konfuznu obradu likova koji u rovove ulaze i izlaze kao da se radi o hotelu, a filmu se zamjera i površno bavljenje fenomenom rata koje ostaje na opseravcijama o tome kako su ljudi ispod ratnog oklopa ipak samo ljudi. One pozitivne pak upravo u tome vide veliki plus za Carionov uradak, kao Jessica Winter iz Village Voicea koja kaže: 'Redatelj svakako nije novi Jean Renoir, ali sviđa mi se suptilni prikaz prijateljstva koje se ostvarilo u rovovima među zaraćenim stranama.'

p.h.