Sumrak samuraja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sumrak samuraja

Sumrak samuraja

Tasogare Seibei (The Twilight Samurai) (2002.)

Discovery film i video

129' drama

Režija:           Yoji Yamada

Uloge: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi

Scenario:        Yoji Yamada

Zemlja:          Japan

Linkovi: imdb

Sumrak samuraja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
9
0.00

markoboban 15.07.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Samuraj starog kova

Seibei Iguchi (Hiroyuki Sanada) samuraj niskog ranga, obavlja činovnički posao u feudalnom Japanu, sredinom 19. veka.Kao udovac prinuđen je da obavlja i neke druge poslove kako bi prehranio dve maloletne kćeri i senilnu majku.Kada se Tomoe Rie Miyazawa), njegova ljubav još iz detinjstva, razvede od muža nasilnika, samuraj starog kova neočekivano će se naći u iskušenju da li da posluša svoje srce i podlegne čarima lepe žene ili da ostane veran tradiciji i samurajskom kodeksu ponašanja...Yôji Yamada, veteran japanskog filma, potpisuje sa kao kompletan autor filma, zasnovanog na romanu 'Tasogare Seibei' od Shûhei Fujisawe.Ova, u suštini, prava životna drama ne nudi mnogo akcije, iako nam pripoveda priču o jednom samuraju.Više se fokusira na njegove emocije, a sve je to prikazano onako uzdržano, na način koji je prikladan ponašanju samuraja, koji nikada ne sme pokazati svoje slabosti, pa makar se radilo o jakim osećanjima prema voljenoj ženi.Solidno bez svake sumnje, mada je sama radnja pomalo rastegnuta i na momente ostavlja gledaoce u grozničavom iščekivanju, šta sledi, da li će ljubav pobediti i tome slično.Dakle, ljubitelji drama mogu da odgledaju ovo, a oni koji očekuju obilje akcionih scena, gde sevaju mačevi i ratnici hrabro umiru, bolje da onda preskoče ovaj Yamadin film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

poiccard 15.05.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Yamadina zora

Iako iza sebe ima toliko filmova da su se mnogi zabrojali (66? 77? Tu negdje?), Yamada ni u sedamdesetima ne popušta. Njegov siromašni Sumrak samuraj je arhetipski, romantični japanski junak, vjeran tradiciji - obitelji i kodeksu. Zbog toga će i Yamadin film u završnom dijelu zablistati. Zablistati toliko da bi, da se gleda isključivo zadnja trećina, pomislili kako je u pitanju gotovo-pa-klasik.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maggie_the cat 15.05.2006 Ocjena recenzije : 3.0

Yoji Yamada zna posao!

Yoji Yamada i nakon toliko godina rada može napraviti odličan film. Radnja smještena u feudalni Japan sredinom 19. stoljeća gdje se obveze i neopisiva privrženost obitelji isprepleću sa samurajskim dužnostima i kodeksom časti. Dirljiv, topao i nadasve inspirirajući film. Gluma je izvrsna, toliko različitih emocija bez suvišne patetike.Posebice pohvala glavnim protagonistima Hiroyuki Sanada-i (samuraj Iguchi) i Rie Miyazawa-i(Iguchieva životna ljubav Tomoe). Preporučam.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: