Grbavica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Grbavica

Grbavica

Grbavica (2006.)

Jadran Film / Blitz film i video

90' drama

Režija:           Jasmila Žbanić

Uloge: Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Jasna Ornela Berry, Dejan Aćimović, Kenan Ćatić, Bogdan Diklić, Emir Hadžihafizbegović, Semka Sokolovic-Bertok, Ermin Bravo, Nada Djurevska, Jasna Žalica

Scenario:        Jasmila Žbanić

Producent/i:   Barbara Albert, Damir Ibrahimović, Bruno Wagner

Zemlja:          BiH

Linkovi: službeni site
intervju: Jasmila Žbanić
intervju: Mirjana Karanović

Grbavica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
54
0.00

Berlinsko čudo Jasmile Žbanić, potresna priča o majci koja čuva strašnu tajnu i djevojčici koja pod svaku cijenu želi saznati istinu. 

'Grbavica' je prvi igrani film mlade bosanske redateljice Jasmile Žbanić koja je dosad snimila 5 dokumentarnih: 'Autobiografija' (1995), 'Poslije poslije' (1997), 'Noć je. Mi svijetlimo' (1998), 'Crvene gumene čizme' (2000), 'Slike s ugla' (2004), te tri kratka igrana: 'Ljubav je…' (1998), 'Nazad&Naprijed' (2002), 'Izgubljeno-nađeno: Rođendan' (2005).

'Grbavica' je zbog oskudnih resursa u matičnoj BiH nastala u sretnoj bosansko-austrijsko-njemačko-hrvatskoj koprodukciji, a na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je premijerno prikazana, osvojila je Grand Prix za najbolji film, mirovnu nagradu i priznanje ekumenskog žirija. Redateljica i scenaristica je za svoj film izjavila kako se radi o priči kojom je htjela zagrebati po površini svakodnevnog života i u tom međuprostoru u kojem se krije čitava sila ljudskih emocija napraviti film o ljubavi, žrtvama i istini. Ta teška i delikatna tema – plodova ratnog silovanja zagolicala ju je kad je još kao sedamnaestogodišnjakinja upoznala silovane vršnjakinje koje su u njenu osnovnu školu deportirane iz Istočne Bosne.

Samohrana majka Esma (Mirjana Karanović) živi sa svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Sarom (Luna Mijović) u sarajevskom naselju Grbavica, u kojem se život nakon minulog rata još uvijek sastavlja. Esma uz skromna socijalna primanja jedva krpa kraj s krajem, pa se zapošljava u jednom noćnom klubu gdje odrađuje naporne noćne smjene zbog čega sve manje vremena provodi sa svojom živahnim kćeri Sarom. Uz sve to, progone ju i duhovi prošlosti, zbog čega odlazi na grupnu terapiju u lokalni centar za žene.

Jedini oslonac iscrpljenoj Esmi su njena najbolja prijateljica Sabrina (Jasna Ornela Berry) i suosjećajni kolega iz kluba Peldo (Leon Lučev). Sara, pak, gaji osjećaje prema prijatelju iz razreda, Samiru (Kenan Ćatić), koji je u ratu također ostao bez oca. Problemi nastaju kad Sari zatreba potvrda da je njen otac poginuo kao šehid, mučenik svetog rata, kako bi dobila popust za predstojeću ekskurziju. Esma joj govori da je teško dobiti tu potvrdu jer tijelo njenog oca još nije pronađeno, a u međuvremenu očajnički pokušava posuditi novac da plati Sarinu ekskurziju.

Sara se strašno uznemiri kada je nekoliko učenika iz razreda počne podbadati jer se njeno ime ne nalazi na spisku šehidske djece. Saznavši da je majka platila punu cijenu ekskurzije, Sara pod svaku cijenu želi čuti istinu. Esma gubi živce i grubo joj otkriva da je začeta silovanjem u jednom kampu za ratne zarobljenike. Majčino priznanje je prvi korak ka prevladavanju trauma, ali i njihovom zbližavanju.

Međunarodne kritike su 'Grbavicu' vinule u filmska nebesa, a Zlatni Medvjed i oduševljenje berlinske publike pokazuje da se radi o iznimno kvalitetnom ostvarenju s jakim glumačkim postavom (izrazito su hvaljeni Mirjana Karanović, Luna Mijović, Bogdan Diklić Leon Lučev). U Bosni je u samo mjesec dana prikazivanja film pogledalo oko 150 000 gledatelja, prava za prikazivanje otkupile su mnoge svjetske distributerske kuće, a festivalska mu je publika i više nego naklonjena.

U SiCG je film prikazan na FESTU, u beogradskom Sava centru, nedugo nakon Berlinalea, a ispraćen je gromoglasnim ovacijama tamošnje publike. Ta činjenica ipak nije bila dovoljan razlog da se film pusti u distribuciju, a jedini srpski distributer odbija i samu pomisao na takvo što jer film prema mišljenju srpskih nacionalista iskrivljava činjenice i prikazuje njihov narod u negativnom svjetlu.

Radomir Smiljanić, pisac i predsjednik srpske akademske zaklade, najavio je i sudsku tužbu redateljici zbog govora koji je održala prilikom uručenja berlinske nagrade, a u kojem je napomenula kako su najveći ratni zločinci Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi. Neki mediji Diklića i Mirjanu Karanović nazivaju izdajicama, a Nemanja Kusturica ovako se izjasnio za jedne novine: 'Savršeno me boli kurac za Jaslinu, ili kako se već zove ta rediteljka. Njena priča je njena priča i tu se, što se mene tiče, završava moja priča u vezi s tim'.

Na kraju, umirite se i uz jedan komentar s 'neutralnog' terena, onaj kritičara s Hollywood Reportera koji kaže: 'Redateljska palica Jasmile Žbanić i kamera Christine Maier djeluju tako prirodno da svaki veo lažne normalnosti smjesta pada s potisnutih i često užasnih tajni'.

p.h.