Staze slave. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Staze slave.

Staze slave.

Glory Road (2006.)

Buena Vista Pictures Distribution / Continental Film

106' akcija, drama

Režija:           James Gartner

Uloge: Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols, Evan Jones, Emily Deschanel

Scenario:        Gregory Allen Howard, Bettina Gilois

Producent/i:   Jerry Bruckheimer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Staze slave.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
6
0.00

Prva 'all black' košarkaški postav u americi zaigrao je 1966. godine i to pod vodstvom, bijelog, pobjede gladnog trenera Dona Haskinsa.

'Staze slave' debitantski je dugometražni film redatelja Jamesa Gartnera koji se za isti okoristio istinitom pričom o prvom većinski crnačkom košarkaškom timu u Americi, koji se formirao u zapadnom Teksasu.

Sredina je šezdesetih godina 20. stoljeća. Don Haskins (Josh Lucas) je novi trener košarkaškog tima Texas Western sa samo jednom mišlju - pobjeda! U to je vrijeme bilo uobičajeno da u sveučilišnim timovima igra pokoji crni igrač, no to nikada nije prelazilo brojku od dvoje po utakmici. Ovdje se radi o slučaju koji je prekinuo tu praksu; trener Haskins imao je čak sedmero crnih igrača u svom timu, a najčešće njih trojicu ili čak i više koji su cijelo vrijeme na terenu.

Svi ti igrači proistekli su sa ulica Južnog Bronxa koji su igru razvili u pauzama dok su radili u detroitskim tvornicama čelika. Vremenom su je obogaćivali svojim pomalo stiliziranim pokretima nadajući se da bi se mogli biti primljeni u popularne Harlem Globetrotterse.

Kada su se priključili novim košarkaškim timovima, bilo je potrebno prilagoditi se i integrirati u novu, pretežito 'bijelu' okolinu. Naišli su na diskriminaciju koja ih je pogađala sa svih frontova; bilo da se radilo o školskoj administraciji, studentima, gledateljima, sucima, slučajnim prolaznicima, klupskim kolegama, a posebno igračima konkurentskih klubova…

No, na iznenađenje svih, Minersi, naime, tako su se zvali, pobjeđivali su tim za timom i na taj način stigli i do prvenstva. Bila je to 1966. godina, posljednju i odlučujuću utakmicu za trofej Minersi su igrali protiv ekipe Wild Catsa sa sveučilišta u Kentuckyju. Trener Hastings prvi je put u povijesti te igre na teren poslao potpuno crni košarkaški tim i na taj način otvorio istu mogućnost za mnoge druge sportove.

Scan po kritikama otkriva nam pohvale glumačkim ostvarenjima, razigranoj košarkaškoj akciji i taman onolikoj dozi humora koliko je i dobrodošlo za film ozbiljne tematike. One negativnog predznaka zamjeraju plitkost i nedovoljno ozbiljan pristup izuzetno bitnom događaju američke povijesti.