Slagalica strave 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slagalica strave 2

Slagalica strave 2

Saw 2 (2005.)

Lions Gate Films / Discovery film i video

93' horor, triler, misterija

Režija:           Darren Lynn Bousman

Uloge: Shawnee Smith, Tobin Bell, Emmanuelle Vaugier, Donnie Wahlberg, Franky G., Glenn Plummer, Beverley Mitchell, Eric Knudsen, Dina Meyer

Scenario:        Darren Lynn Bousman, Leigh Whannell

Producent/i:   Mark Burg, Oren Koules, Gregg Hoffman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Slagalica strave 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.08
76
0.00

Evo jedne igre za sve! Pobjednik dobiva život, a gubitnike čeka: metak, klanje, spaljivanje, gušenje...  

Hororci odavno višu nisu samo stilske vježbe iz građenja atmosfere ili slikoviti slasheri već sve više preferiraju enigmatične zaplete, baš kao da im je koscenarist Agatha Christie. Uz klasični 'Sedam', osobito su uspješni oni rađeni u neovisnoj produkciji, jer autori nemaju para za silne efekte pa zato smišljaju čim inovativnije zaplete, a veliki uspjeh postižu i filmovi kao što su 'Kocka' i 'Slagalica strave' ('Saw'). Sada je snimljen i nastavak potonjeg, koji mora ponoviti maštoviti zaplet jedinice, mada je većina likova poubijana u izvorniku.

Glavni negativac je opet Jigsaw (Tobin Bell, 'Mississipi u plamenu'), koji smišlja paklene planove kako čim kreativnije ubiti što više ljudi. Opet smješta grupu ljudu u skrivenu zatvorenu prostoriju iz koje mogu izaći samo ako riješe zadatke koje im postavlja. Ako na vrijeme ne riješe te zadatke, sve ih čeka smrt od nervnog plina koji će se automatski aktivirati. Počinje utrka s vremenom, a policajci koji bi im mogli pomoći su detektivi Kerry (Dina Meyer, 'Svemirski vojnici') i Eric (Donnie Wahlberg, 'Snovolovka'). Problem bi mogao biti i to da detektiv Eric ubrzo počinje gubiti živce – naime, otkriva da je među zatočenicima u smrtonosnoj zamci i njegov sin.

Redatelj i scenarist ovog filma je Darren Lynn Bousman, koji je napisao scenarij za film nazvan ‘The Desperate’ ali su ga producenti redom odbijali zbog 'prenasilne priče'. Poslije uspjeha ‘Slagalice strave’ Bousman je dobio priliku da snimi nastavak te je zajedno s autorom prve ‘Slagalice’, Leighom Whannelom, preradio svoj scenarij koji će poslužiti kao temelj ovog sequela.

Sniman u kratkom roku (25 dana) i bez velikih zvijezdi, film je opet privukao gledatelje i kritičare svojom maštovitošću, a lik Jigsawa u tumačenju Tobina Bella ulazi u liste omiljenih horror negativaca. Oni koji su se zgražavali nad filmom, zdvajali su nad ‘sadističkim nasiljem’ filma, ali takve reakcije samo su privlačile pažnju gledatelja, baš kao i plakat za film koji je zabranjen zbog prikaza dva odsječena prsta. Horror fanovi su oduševljeni pa tako kritičar na horrormoviesandstuff.com-u hvali pametan zaplet, maštovite smrti i – rasplet koji ostavlja prostor za slijedeći nastavak, što je pravi način kako završavaju uspješni horori.

s.p.