Povratak u budućnost - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Back to the Future (1985.)

Universal Pictures / Continental film

116' avantura, komedija, ZF

Režija:           Robert Zemeckis

Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Crispin Glover, Lea Thompson, Claudia Wells, Thomas F. Wilson, Billy Zane, Marc McClure, Wendie Jo Sperber, George DiCenzo

Scenario:        Robert Zemeckis, Bob Gale

Producent/i:   Steven Spielberg, Frank Marshall, Kathleen Kennedy

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Povratak u budućnost

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.76
34
0.00

Marty McFly je simpatični sedamnaestogodišnjak, koji živi s majkom i braćom u Hill Walleyu i jedne večeri upozna inspirativnog znanstvenika, doktora Browna.

Brown je od libijskih terorista ukrao plutonij i uz pomoć njega stvorio od starog auta vremenski stroj, s kojim može otputovati u bilo kamo u budućnost ili prošlost.

S obzirom da ih proganjaju pokradeni teroristi, prisiljeni su pobjeći pa se Marty vremeplovom vraća u svoj gradić prije 30 godina. Tamo ga ljudi smatraju luđakom, a upoznaje i svoje roditelje. Majka se zaljubi u njega, a Martyjev zadatak je uvjeriti majku da prohoda i na kraju, da se uda, za njegovog oca, kako bi ipak došao na svijet.

Upoznaje i doktora Browna, 30 godina mlađeg, ali s istim žarom kao i danas. On mu pomogne vratiti se ponovo u sadašnjost, a za to je potrebno iskoristiti udar munje točno u 22h i 4 minute. Marty se vraća i nalazi svoje roditelje u njihovoj svakodnevici, sretan što je sve po starom.

Iako je glavna uloga prvotno trebala pripasti Ericu Stoltzu to se nije dogodilo već je sudbina htjela da u njegove cipele uskoči tada mladi i relativno nepoznati Michael J. Fox.

U tandemu sa Christopjerpm Lloydom, u ulozi ekscentričnog znanstvenika, ovaj je duo ponajviše zaslužan za veliki uspjeh filma kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih naslova osamdesetih.

Zanimljivo je za istaknuti kako je Delorean, automobil koji je se proslavio kao vremenski stroj u filmu, nije bio nimalo uspješan na cestama. U nekoliko izdanja i s velikim problemima pri proizvodnji na tržištu je bio od 1981. do 1983., a njegov tvorac John De Lorean je 1982. prvo proglasio bankrot, a zatim završio u zatvoru.