O za osvetu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      O za osvetu

O za osvetu

V for Vendetta (2006.)

Warner Bros.

132' akcija, ZF, triler

Režija:           James McTeigue

Uloge: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt, Tim Pigott-Smith, Ben Miles, Rupert Graves

Scenario:        Andy i Larry Wachowski

Producent/i:   Joel Silver, Grant Hill, Andy i Larry Wachowski

Zemlja:          SAD, Njemačka

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

O za osvetu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.35
55
0.00

niksa666 04.10.2008 Ocjena recenzije : 2.0

poruka svima nama!!!

Ljudi se ne smiju bojati svojih vlada, već se vlade moraju bojati ljudi!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

prop_ovednik 12.07.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Bravo

Odlican film,koji me ritmom podsjeca na one stare filmove,kad su rijeci bile vaznije od akcije i specijalnih efekta,kad je bilo bitno nesto reci,a ne samo naslagati leseve preko filma.Razlike sa stripom postoje,neke ogromne,koje mogu nekima zasmetati,ali osnovna ideja je ostala i to je,mislim,najbitnije...
Zapamite,ideje su otporne na metke!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sizif 16.10.2006 Ocjena recenzije : 4.0

Anarchy in the U.K.

Radnja ove,po meni najuspješnije ekranizacije stripa dosada,smještena je u ne tako daleku budućnost Engleske.
Po obrascu Orwellove 1984. engleskim društvom vlada represija,maksimalna cenzura,netolerancija i tiranija,pod palicom zloglasnog kancelara i njegove partije.
Kancelar,koji predstavlja kombinaciju Hitlera(slični javni nastupi) i Busha,propagandnim sustavom i spregom sa vojnom i farmacetskom industrijom, pretvara Englesku u policijsku državu baziranu na religijskoj osnovi i na nacionalističko-imperijalističkom ponosu.
No,kao deus ex machina,pojavljuje se zagonetni V,klasični junak,po mnogočemu zanimljiviji od svojih klišejiziranih "superherojskih" prethodnika.
Blagoglagoljivi mačevalac-bombaš,načitani filozof i romantik,više nas podsjeća na viteza lutalicu nego na nekakvog karikiranog stripovskog mutanta.
Senzibilitetom trubadura,anarhističkim stavovima i razarajućom efikasnošću nastoji probuditi uspavano i uplašeno englesko društvo.
On je simpatično utjelovljenje Cyrana de Bergeraca,Zorroa i Fantoma u jednom liku.
Njegov konačni cilj je dizanje u zrak zgrade Parlamenta,što bi predstavljalo okidač za početak revolucije(paralela sa Bastillom kod Francuza).To je i razlog zašto nosi nasmiješenu masku Guya Fawkesa,entuzijasta koji je pokušao raznijeti Parlament u 17.st.
Film nas navodi da se zamislimo oko globalne antimuslimanske histerije(režimska zabrana Kurana),sve većeg utjecaja Crkve u državnoj politici(+pedofilske afere),homofobije,te vjerske i rasne netrpeljivosti.
Također ukazuje na smjer kretanja modernog društva,pogotovo američkog u post "Patriot act" razdoblju i nužnost renesanse u čovjekovoj svijesti.
Veliki teret filma je iznijela preslatka Natalie Portman,koja je u stvari gl.lik i okosnica radnje.Braća Wachowski su napravila odličan,inteligentno osmišljen scenarij koji je besprijekorno uprizorio redatelj James McTeigue. Svakako pogledati!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Roxy 13.06.2006 Ocjena recenzije : 2.0

V kao Vandeta

Po mom misljenju film je totalno bezveze....Val ovih novih filmova sa super-junacima i ljudima s maskama je totalni promasaj Hollywooda!! Skroz lose uradjeno! :S
Ocjena filam: izmedju 2-3

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bbsantic 09.05.2006 Ocjena recenzije : 2.0

Bush i Cheney

Na početak filma sam zakasnio, ali ostatak je bio dobar :) Meni osobno najdraža je preupadljiva paralela s trenutnim događajima u SAD-u i sličnost Busha i diktatora Sutlera, a po mom mišljenju i Cheney ima svoj kontrapart u filmu :)
Film je tom sličnošću ispunio dovoljnu razinu kvalitete, pa mu se može oprostiti što se nije potrošilo previše truda kako bi se prikazala budućnost na nešto zanimljiviji način. Također, ovo nije superheroj s raznim gadgetima, način na koji izvodi većinu svojih poduhvata također je preskočen - smisao filma je u sprječavanju trećeg svjetskog rata i zbog toga ga pozdravljam, iako je i to izvedeno na pojednostavljen način zanemarujući dobru kritiku Evey koja u jednom trenutku kaže kako promjene lošeg nisu uvijek promjene na bolje...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

karlito 28.04.2006 Ocjena recenzije : 1.17

tipičan

primjerak nove holivudske produkcije nepregledne režije, nelogične montaže i plošne srednje vizure... nisam bio siguran što mi je to smetalo kad sam izašao iz kina, ali analizom sam shvatio da taj režiser 'skida' Lukasa po stilu (što nije nimalo pozitivno)... osim par zanimljivih vizualija, film je dosadan i cijelo vrijeme sam zijevao...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kovo 21.04.2006 Ocjena recenzije : 3.67

V za V

Vidjevši ime braće Wachowski uz ovaj ne baš privlačan naslov odmah sam se sjetio zadnja 2 Matrixa. Odmah ću istaknuti, ovaj naslov nema nikakve veze sa ta 2 naslova. Riječ je o prije svega zabavnom filmu čiji glavni aduti su izvrstan scenarij i gluma, te specijalni efekti u službi priče (za razliku od spomenutih Matrixa). Ne dajte da vas naslov odvrati jer ovo nije film o svemoćnom superheroju već o ideologijama i svemu što one predstavljaju, socijalnim (ne)pravdama, terorizmu, represiji, korupciji i svemu onome što ne valja u svijetu u kojem živimo. Briljantno!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

codename47 20.04.2006 Ocjena recenzije : 3.2

FREEDOM ! FOREVER!

Remember remember
the fifth of November,
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...

V

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: