Zathura: Svemirska avantura - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zathura: Svemirska avantura

Zathura: Svemirska avantura

Zathura: Space Adventure (2005.)

Sony Pictures / Blitz film i video

113' akcija, avantura, dječji

Režija:           Jon Favreau

Uloge: Tim Robbins, Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Dax Shepard, Kristen Stewart, Frank Oz, John Alexander, Derek Mears (II), Joe Bucaro, Jeff Wolfe

Scenario:        Chris Van Allsburg, David Koepp

Producent/i:   William Teitler, Scott Kroopf, Michael de Luca

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Zathura: Svemirska avantura

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
10
0.00

Danny, Walter, divovski robot, kozmički gušter i astronaut. U nastavku kultnog dječjeg hita 'Jumanji' otkrijte kako su dvojica dječaka zaigrala tajanstvenu intergalaktičku igru.

Sjećate se dječije avanture 'Jumanji' iz 1995? 'Zathura: Svemirska avantura' je njegov nastavak u režiji Jona Favreaua, a oba su filma nastala prema knjigama proslavljenog dječjeg pisca Chrisa Van Allsburga ('Polar Express'). Scenarij je prema Allsburgovoj knjizi napisao David Koepp, a avantura se opet rađa na prašnjavoj ploči davno zaboravljene igre, samo što su Jumanji džunglu u Favreauovom filmu zamijenila svemirska prostranstva.

Šestogodišnji Danny (Jonah Bobo) i desetogodišnji Walter (Josh Hutcherson) su dva brata koja nikako da pronađu zajednički jezik. Dok su im roditelji na poslu, čuva ih prilično nemarna sestra Lisa (Kristen Stewart). Jednog dana, ne znajući što bi od dosade, Danny u podrumu otkrije prašnjavu staru igraću ploču na kojoj se igra čudna svemirska igra - 'Zathura'. Nakon što se Walter odbije igrati s njim, Danny odluči početi sam, a već nakon prvog poteza uviđa da nije riječ o običnoj igri: Figurica svemirskog broda se pomiče sama od sebe, a nakon što sleti na polje 'svemir', na Dannyevu sobu se sruči kiša meteora.

Nakon što im je svemirska kiša devastirala kuću, Danny i Walter pogledaju kroz rupu u krovu i užasnuti shvate da su izbačeni u najcrnji zakutak svemira, a ubrzo otkriju i da u svemirskim prostranstvima nisu sami. Jedini način da se vrate na zemlju jest da završe igru, a svaki novi potez Zathure znači i novu prepreku, pa tako igrajući slučajno bace sestru Lisu u duboku komu, proganja ih ogromni poludjeli robot, zarobljava ih gušteroliko stvorenje Zorgon i spašavaju zalutalog astronauta (Dax Shepard). Uz njegovu pomoć dvojac uspijeva premostiti nesuglasice i ujediniti se u savladavanju najveće od svih prepreka: gravitacijskog polja mračne planete Zathure koje prijeti da ih proguta.

Jona Favreaua hvale da je napravio film koji je izašao iz okvira dječje akcije i premetnuo se u odličan film za cijelu obitelj. Kritičari najviše hvale uvjerljiv i autentičan pogled na svijet viđen iz očiju dječaka, te kažu da se radi o najboljoj adaptaciji Allsburgovih knjiga dosad. Sean Burns s Philadelphia Weekly piše: 'Postoji teorija po kojoj film u kojem se pojavljuje a) raketa i b) veliki robot ne može biti loš. Zathura ima oba elementa.'

p.h.