16 blokova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      16 blokova

16 blokova

16 Blocks (2006)

Warner Bros., UCD

105 min. akcija, drama, triler

Režija:           Richard Donner

Uloge: Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Jenna Stern, Casey Sander, Cylk Cozart

Scenario:        Richarda Wenka

Producent/i:   Randall Emmett, Avi Lerner, John Thompson, Jim Van Wyck, Bruce Willis

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer

16 blokova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
35
0.00

Bruce Willis se publici ponovno predstavlja u žanru koji ga je proslavio, hoteći nam dati do znanja da još uvijek nije za staro željezo.

Radnja filma '16 blokova' vrti se oko ostarjelog detektiva pred mirovinom, Jacka Mosleya (Willis), koji dobiva zadatak da sitnog kriminalca Eddiea Bunkera (Mos Def) preveze na sud koji se nalazi 16 ulica dalje. Do početka suđenja ima točno 118 minuta.

Ono što Mosley ne zna jest da je Bunker zapravo svjedok u suđenju protiv nekih Mosleyevih kolega policajaca, te da su ga ti isti spremni spriječiti u tome bez obzira na sve. Glavni predvodnik te skupine policajaca je Frank Nugent (Morse) koju Mosleyu daje šansu da se povuče i jednostavno okrene glavu dok njegovi kolege ne obave ono što moraju obaviti, no Mosley im se odlučuje suprotstaviti i učiniti pravu stvar. I evo ga, sam u borbi protiv svojih donedavnih kolega.

Priča uvelike podsjeća na spoj odličnog Eastwoodovog filma iz 1977. 'The Gauntlet' ('Kordon'), u kojem Clinz mora dovesti svjedokinju na suđenje protiv velikih faca iz policije, samo se je tamo radilo o nešto većoj udaljenosti od 16 blokova, te na Willisov 'Umri Muški', gdje se njegov lik sam samcat suprotstavlja povećoj hordi protivnika, baš kao i u ovom filmu. No unatoč sličnostima, ovdje se ipak radi o nešto ozbiljnijem filmu.

Prema ocjenama kritike i publike radi se o solidnoj i lako gledljivoj akcijskoj triler drami kojoj su neki pridodali i pridjev 'noir', a koja se može pohvaliti detaljno razrađenim likovima i njihovim međusobnim odnosima dok će se za zabavu šire publike pobrinuti i nekoliko izvrsnih akcijskih scena u režiji veterana Richarda Donnera, zaslužnog za četiri nastavka 'Smrtonosnog oružja' s Mel Gibsonom, vječnim Willisovim rivalom.

Film predstavlja i Donnerov povratak na scenu jer još od 2003. godine i prilično razočaravajućeg 'Timelinea' nismo imali prilike gledati ništa njegovo i novo. Bruceu Willisu, ujedno i producentu, društvo prave mladi tamnoputi glumac umjetničkog imena Mos Def (skraćeno od most definitely) kojeg je većina zapamtila po nastupu u 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy', te pomalo zaboravljeni David Morse ('Pregovarač', 'John Q'), kao glavni negativac Frank Nugent.

Kritičari su pohvalili Willisov nastup naglašavajući kako je izgradio zanimljiv lik, koji je pomalo drugačiji od onoga što smo navikli vidjeti od njega. Willis se u ovom filmu radikalno poigrava sa svojim macho imidžem, te vjerojatno po prvi puta glumi osobu svojih godina, 60 i nešto godišnjaka, naboranog, istrošenog, sijede kose i brkova, no još uvijek u svom prepoznatljivom elementu, sam protiv svih.

i.p.