Smrt u Veneciji - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Smrt u Veneciji

Smrt u Veneciji

Morte a Venezia (Death in Venice) (1971.)

Warner Bros. / ISSA film i video

130' drama

Režija:           Luchino Visconti

Uloge: Dirk Bogarde, Bjorn Andresen, Silvana Mangano, Marisa Berenson, Mark Burns

Scenario:        Luchino Visconti, Nicola Badalucco, Thomas Mann

Producent/i:   Luchino Visconti

Zemlja:          Italija, Francuska

Linkovi: imdb

Smrt u Veneciji

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.20
5
0.00

Adaptacija romana Thomasa Mana priča je o avangardnom kompozitoru koji dolazi u Veneciju ne bi li prebrodio osobnu i umjetničku krizu.

Pratimo Gustava von Aschebacha (Dirk Bogarde) koji parobrodom doputuje iz Munchena u Veneciju. Riječ je o nesretnom čovjeku kojeg muče brojni problemi, kako na privatnom tako i na profesionalnom planu. Odsjeda u modenom ljetovalištu gdje baca oko na malog Poljaka, dječaka Tadzija (Bjorn Andresen), koji je tamo odsjeo sa obitelji.

Uz aludiranje na seksualnu privlačnost, Gustav u njemu vidi i vlastitog sina, kojeg nije imao. Na to nam ukazuju flashbackovi u kojima vidimo sretna vremena koje je proveo sa ženom i kćerkicom, ali i sukob sa rivalom i prijateljem Alfredom (Mark Burns). On je kritizirao njegovu glazbu smatrajući je tehnički presavršenom te istovremeno hladnom, neemocionalnom, nedovoljno strastvenom.

Kompozitora te dvije stvari podsjećaju na neuspjeh kako na privatnom planu, tako i u poslu kojim se bavi. Njegova opsjednutost dječakom i Alfredovom kritikom dodatno ukazuju na tu činjenicu u gradu izoliranom zbog napada kolere.

Redatelj se nije previše oslanjao na dijaloge već više na facijalne geste naglašujući neizbježno izraženim crnim i bijelim bojama.

i.k.