Modigliani - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Modigliani

Modigliani

Modigliani (2004.)

20th Century Fox / VTI

128' drama, biografski

Režija:           Mick Davis

Uloge: Andy Garcia, Hippolyte Girardot, Omid Djalili, Peter Capaldi, Eva Herzigova

Scenario:        Mick Davis

Producent/i:   Antony Blakey, Andy Garcia, Paul Feetum

Zemlja:          SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Rumunjska,

Linkovi: imdb

Modigliani

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Ova biografska drama približava nam rivalstvo slikara Amadea Modiglianija i Pabla Picassa te Modiglianijevu osporavanu, nesretnu ljubavnu vezu.

Više od 80 godina nakon smrti poznati talijanski slikar Amedeao Modigliani dobio je vlastitu životunu priču na velikom ekranu. Ukoliko spadate među one koji umjetnost cijene na osnovu brojki napomenimo da slike ovog umjetnika, između ostalog poznatog i po ljubavi prema drogi i alkoholu, danas vrijede i do 8 mil. dolara.

Film započinje 1919. u Parizu, prijestolnici umjetnosti. Tada se u istom kafiću moglo pronaći Pabla Picassa (Omid Djalili), Jeana Cocteau, Diega Riveru i Modiglianija (Andy Garcia). Jedna od prvih scena prikazuje trojicu prvonavedenih i pijanog Modiglianija koji ismijava Piccassa. To je prvo od brojnih sučeljavanja velikih rivala kojih u filmu ima napretek.

Važnu ulogu u priči igra Modliganijeva strastvena veza sa prekrasnom Jeanne Hebutrne (Elsa Zylberstein) kojoj se njezin religiozni otac katolik žestoko protivi iz razloga što je Modigliani židov. Sve ode toliko daleko da otac u tajnosti pošalje njihovo dijete u samostan daleko od Pariza.

Sve će kulminirati slikarskim natjecanjem u koje se po prvi puta prijavljuje Modigliani kako bi došao do novca, spasio dijete te dokazao genijalnost svojih djela. Picasso, naravno, neće ostati po strani kao ni ostali manje poznati slikari.

i.k.