Divan život - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Divan život

Divan život

It's a wonderful life (1946.)

RKO Radio Pictures Inc. / Discovery film i video

130 min. drama, obiteljski, fantastika

Režija:           Frank Capra

Uloge: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers

Scenario:        Frank Capra, Philip Van Doren Stern, Frances Goodrich, Albert Hackett

Producent/i:   Frank Capra

Linkovi: imdb

Divan život

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.76
38
0.00

Klasik Franca Capre o frustriranom biznismenu na rubu samoubojstva kojem se ukazuje anđeo da bi mu pokazao kako bi svijet izgledao bez njega.

George Bailey (James Stewart) je proveo čitav život kako bi ugodio drugima brinući se za dobrobit Bedford Fallsa, gradića u kojem živi. George je i odrastao u istom gradiću koji je brzo postao premalen za njega i njegove nemale ambicije.
Georgeove planove poremetila je očeva smrt nakon čega je bio prisiljen preuzeti obiteljski posao, što je automatski značilo i ostanak u rodnom kraju.

Osim svakodnevnih problema s kojima se susreće, Georgeu je na grbači i okrutni, sebični milijunaš Potter koji nemilice siromaši stanovnike gradića. Ipak, usprkos svim nedaćama, George postaje stup društva i uzor čestitih stanovnika za koje će učitiniti sve ne bi li pomogao što će ga, pokazati če se, gotovo koštati života.

Neostvareni snovi, konstantno žrtvovanje te neprestano odricanje, godinama su se skupljali u frustriranom Georgeu da bi kulminirali na sam Badnjak. Kap koja je prelila čašu bila je gubitak 8000 USD koje je posudio, nakon čega ozbiljno pomišlja na samoubojstvo.

Utom mu se ukazuje Clarence, njegov anđeo čuvar koji doslovce pada na zemlju, koji mu pokazuje kako bi njegov gradić, obitelj i ljudi koji ga okružuju izgledali da se nikada nije rodio.