Prozor u dvorište - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prozor u dvorište

Prozor u dvorište

Rear Window (1954.)

Paramount Pictures / Continental film

112' romansa, triler, misterija

Režija:           Alfred Hitchcock

Uloge: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr, Judith Evelyn

Scenario:        John Michael Hayes

Producent/i:   Alfred Hitchcock, James C. Katz

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Prozor u dvorište

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.39
23
0.00

Krimić Alfreda Hitchcocka o fotoreporteru koji šprijunira par u obližnjem stanu. Stvar će se zakomplicirati nakon navodnog umorstva.

L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter, koji je stradao na poslu tražeći dobar kut snimanja na automobilističkim utrkama.

Zaradio je teški prijelom noge, što mu je poprilično teško palo, s obzirom da je čovjek, koji je stalno u pokretu. Nenaviknut na mirovanje, teško podnosi kućni odmor. Njegov svijet se sada svodi na pogled sa sobnoga prozora i čekanje posjeta njegove lijepe djevojke Lise i brižne sestre Stelle.

No čini se da taj mali svijet jednog običnog gradskog dvorišta i nije toliko dosadan te može skrivati razna uzbuđenja i tajne. Najzanimljiviji mu se čini stan Larsa Thorwalda, na čiji prozor gleda. Lars u stanu živi s bolesnom ženom, za koju brine. 

Jednog dana mu se učini da je posvjedočio okrutnom ubojstvu u tome stanu. Je li se to uistinu dogodilo, ili je zbog svoje nesreće počeo umišljati stvari, koje se nisu dogodile?

Po mnogima ponajbolje Hitchcookovo ostvarenje snimljeno je prema priči J.M. Hayesa i C. Woolricha 'Moralo je biti ubojstvo'. Uspjehu filma pridnjela je redateljeva omiljena glumica Grace Kelly kao i James Stewart.

Zanimljivi su i Hitchcookovi posebni zahtjeve oko svjetlosti što je čelnike Paramounta primoralo na izgradnju interijera zgrade u kojoj je fotograf boravio unutar studija.