Kletva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kletva

Kletva

The Grudge (2004.)

Sony Pictures Releasing / Blitz film i video

92' drama, horor, triler

Režija:           Takashi Shimizu

Uloge: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Clea DuVall, William Mapother, Kadee Strickland, Bill Pullman, Rosa Blasi, Grace Zabriskie, Takako Fuji, Yuya Ozeki, Ted Raimi

Scenario:        Takashi Shimizu, Stephen Susco

Producent/i:   Doug Davison, Takashige Ichise, Roy Lee, Robert G. Tapert

Zemlja:          SAD, Japan, Njemačka,

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Kletva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.28
32
0.00

Kuća. U kući kletva. Koga smrtonosna kletva zarazi - umire, a nova se kletva rađa i poput virusa prenosi na svakoga tko uđe u - kuću. Kuća ima rogove.

Film je  remake japanskog hita ‘Ju-On: The Grudge’; iza obične fasade skromne kuće u Tokiju skriva se strašna kuga, užas koji uništava živote svih koji kroče preko praga. Kletva poznata pod imenom 'The Grudge' uzrokuje smrt žrtve u naletu stravičnog bijesa. Koga smrtonosna kletva zarazi - umire, a nova se kletva rađa i poput virusa prenosi na svakoga tko uđe u kuću.

Karen (Sarah Michelle Gellar) je studentica na razmjeni u Japanu i želi postati medicinskom sestrom. Kada se jedna od sestara nije pojavila na poslu Karen ju je pristala zamijeniti. Došavši na zadanu adresu, u zapuštenoj kući pronalazi postariju Amerikanku, katatoničnu Emmu (Grace Zabriskie). Dok brine o onemoćaloj starici, Karen začuje grebanje s gornjeg kata i ode vidjeti o čemu se radi. Dočeka ju nešto nadnaravno, strašnije od ičega što je mogla zamisliti, a u kući se pokreće lanac strave kojega uzrokuje užasno, davno rođeno zlo. Sve više ljudi umire, a Karen je uvučena u krug strave te otkriva tajnu opake kletve koja se usadila u kući. Njezin je zadatak prekinuti kletvu prije nego bude prekasno.

Redatelj japanskog originala, Takashi Shimizu, režirao je i američku verziju. Snimalo se u Japanu da bi film zadržao karakterističan stil jer dio atmosfere počiva na specifičnim oblicima japanske arhitekture, a američko bi okruženje to drastično promijenilo. Rad u Japanu zahtijevao je pridržavanje određenih lokalnih običaja: tradicionalni blagoslov prije početka snimanja, ceremonija pročišćavanja da bi snimanje i ekipa bili sigurni te molitva za uspjeh filma; sve su to dijelovi procesa snimanja filmova u Japanu. Također se pazilo da u znak poštovanja svi prilikom dolaska na set izuvaju cipele, a nije bilo dozvoljeno ni donositi hranu na set.

Sam Raimi, jedan od producenata američke verzije, nagovorio je Shimizua da ponovi režiju na remakeu za potrebe kojeg se mijenjao scenarij jer japanska i američka publika imaju različit senzibilitet. Japanski horori imaju specifične karakteristike, na primjer u mnogim se slučajevima misterij nikad ne riješi ili priča nikad ne dođe do zaključka. Taj otvoren kraj japanskim je gledateljima već sam po sebi strašan, ali američki gledatelji zahtijevaju ipak nešto određeniji završetak.

Vijeće kritičara nije strašno popljuvalo film, komentari su mlako negativni s pokojom tješiteljskom rečenicom; New York Times piše; ‘Manje strašan, remake je u prijevodu izgubio nešto od jeze originala’, Variety: ‘Film je mogao biti puno uspješniji da je Shimitzui zamijenio ponešto svoje redateljske vještine za malo stila ili atmosfere’, no većina ih se slaže da je prerada na relaciji Japan-Amerika ipak uspjelija od one napravljene na projektu ‘Krug’.

filmski.net