Moja Afrika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Moja Afrika

Moja Afrika

Out of Africa (1985.)

Universal Pictures / Continental film

150' drama, romansa, biografski

Režija:           Sydney Pollack

Uloge: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen, Malick Bowens, Joseph Thiaka, Stephen Kinyanjui, Michael Gough, Suzanna Hamilton, Rachel Kempson

Scenario:        Kurt Luedtke

Producent/i:   Kim Jorgensen

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Moja Afrika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
8
0.00

Epska romansa Sidneya Pollacka na plantaži kave na početku 20. st. okitila se sa čak sedam Oscara potvrdivši zvjezdani status Roberta Redforda i Meryl Streep.

Danska barunica Karen Blixen imala je farmu u Africi koju je izgubila, baš kao i muža i ljubavnika. Kasnije je napisala knjigu o tim danima predstavljajući se kao Isak Dinesen. Prema njezinim je zapisima Sidney Pollack snimio ovaj film, a služio se i biografijom 'Isak Dinesen: The Life of s Story Teller' autorice Judith Thurman.

U centru radnje je Karen (Meryl Streep) koja ulazi u brak iz koristi sa bratom bivšeg ljubavnika, barunom Brorom Von Blixenom (Klaus Maria Beandauer) te dobiva zvanje barunice. Odlazi s njim u Keniju na plantažu 1913. godine gdje počinju uzgajati kavu.

Muž joj je gotovo stalno na poslovnim putovanjima, a otkriva i da je veliki ženskar te ga naposljetku izbacuje iz kuće. Vrijeme uglavnom provodi sama radeći na farmi, u borbi protiv brojnih nedaća nastojeći ostvariti što bolji odnos sa starosjediocima.

Druži se sa dvojicom slobodumnih muškaraca koje je upoznala po dolasku u zemlju. Pažnju će joj ubrzo zaokupiti jedan od njih, lovac, pisac i avanturist Denys Finch-Hatton (Robet Redford) u kojeg se zaljubljuje.

Ta joj romansa služi kao inspiracija za početak i više nego uspješne spisateljske karijere po povratku u Dansku 1931. godine.

Film je osvojio Oscare za najbolji film, redatelja, adaptirani scenarij, kameru, originalnu glazbu, scenografiju i zvuk.

i.k.