Veličanstvena opsesija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Veličanstvena opsesija

Veličanstvena opsesija

Magnificent Obsession (1954.)

Universal Pictures

108' drama

Režija:           Douglas Sirk

Uloge: Jane Wyman, Rock Hudson, Barbara Rush, Agnes Moorehead, Otto Kruger, Gregg Palmer, Sara Shane

Scenario:        Robert Blees

Producent/i:   Ross Hunter

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Veličanstvena opsesija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.00
1
0.00

Bob Merrick naslijedio je četiri milijuna dolara od oca, koji je rano umro i nije uspio iskoristiti blagodati vlastitog bogatstva.

Poučen životnom sudbinom oca, Bob je odlučio samo uživati u životu u svom malom gradu Brightwoodu. Jednog dana, vozeći se svojim supermodernim čemcem po jezeru, padne mu napamet da vozi najvećom brzinom i doživi nesreću. To se i dogodi, a spase ga ljudi iz hitne pomoći. Oni su morali pritom iskoristiti opremu, koja je istodobno mogla spasiti život kirurgu Phillipsu.

Merrick je preživio, a dr. Phillips je umro. On je vodio lokalnu bolnicu i bio svjetski priznat kirurg. U bolnici, za vrijeme oporavka, Merrick upoznaje njegovu udovicu Helen, kojoj zbog grižnje savijesti, što je skrivio smrt njenog supruga, ponudi golemu sumu novca. Helen uvrijeđeno odbije Merrickovu ponudu. Jedne večeri on susretne slikara Randolpha, prijatelja Phillipsovih. On mu ispriča da je pokojni kirurg imao životnu misiju činiti dobra djela ljudima, ali na taj način da oni nisu znali tko je dobročinitelj.

To ostavi snažni dojam na Merricka i on odluči činiti isto. Već idući dan nepoznatim ljudima u restoranu nudi novac. Tamo ponovo sretne udovicu Helen, koja mu se jako svidi i ponovo joj pokuša ponuditi novac. Slijedi je u njen taksi, a ona uvrijeđeno otvara druga vrata u namjeri da izađe van i tako je udari jureći automobil. Preživi, ali oslijepi i zbog toga Merrick odluči da će se vratiti na studij medicine, kako bi jednog dana mogao operirati goospođu Phillips i vratiti joj vid.