Pasija po Jošui - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pasija po Jošui

Pasija po Jošui

La passione di Giosue’ l’ebreo (2005.)

Instituto Luce/Continental Film

110' drama, povijesni

Režija:           Pasquale Scimeca

Uloge: Leonardo Cesare Abude, Toni Bertorelli, Anna Bonaiuto, Marcello Mazzarella, Giordana Moscati, Bill Murray

Scenario:        Pasquale Scimeca, Nennella Bonaiuto

Producent/i:   Rosario Calanni Macchio, Rosa Scimeca

Zemlja:          Italija/Španjolska

Linkovi: službeni site
trailer

Pasija po Jošui

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Zašto su Španjolci progonili Židove ako je i sam Isus bio Židov, pitao se Jošua, ako i vas zanima isto, pogledajte još jednu u nizu Pasija.

Jošuina pasija je film talijanskog redatelja Pasqualea Scimeca ('Briganti di Zabut', 1997., 'Placido Rizzotto', 2000, 'The Undesirables', 2003). Scenarij je redatelj napisao zajedno s Nennellom Buonaiuto, a film slijedi liniju vrlo profitabilnih suvremenih tumačenja religijskih tema koje prate narasli interes publike za interpretacijama života Krista i svetaca.

Scimeca povijesnu priču promatra iz perspektive kraja 15. stoljeća u Španjolskoj, dakle iz posve različitog ugla no što ga je zauzeo Mel Gibson u 'Pasiji' ili Abel Ferrara u 'Mariji', pa se otvaraju neka nova pitanja.

Godine 1492, španjolski kralj Ferdinand i kraljica Izabela ujedinjuju Španjolsku u ime katolicizma. Poslije stoljeća zajedničkog života, Židovi i Muslimani su protjerani iz svojih domova. Upravo ta sudbina zadesila je i Jošuu (Leonardo Cesare Abude), mladog i dubokoumnog Židova koji je uz to i odličan poznavatelj svetih spisa. Zbog svih tih kvaliteta, mnogi u njemu vide novog Mesiju, a on sam često razmišlja o pitanjima vjere, pa se pita zašto Španjolci progone njegov narod, ako je i Isus bio židov i kako to da postoji toliko Mesija, svaki sa svojim imenima i religijama.

Kad krene novi val židovskog izbjeglištva, Jošua se pridruži sunarodnjacima i stiže u Napulj, a zatim u jedno selo na Siciliji koje pripada španjolskoj kraljevini. Izbjegli Židovi prelaze na katolicizam kako bi mogli tamo ostati i mirno živjeti. Dolazi vrijeme Uskrsa, a na Veliki Petak na Siciliji postoji običaj da se na ulici prikaže Kristovo raspeće. Zbog svog velikog crkvenog znanja, Jošua je izabran da predstavlja Isusa, ali zbog religijskih pitanja koja se nitko osim njega nije usudio postaviti, mladić pada u nemilost seoskih moćnika koji u ritualu vide zgodnu priliku da ga se zauvijek riješe.

Jayu Weisbergu s Varietya Jošuina se pasija nije svidjela: ’Loša režija je jedan od manjih grijehova redatelja Pasqualea Scimeca. Pokušao se predstaviti kao historijski film u maniri ANTI gibsonova Pasija, a na kraju je ispao kao religijska propaganda’

p.h.