Bijeli Masai - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bijeli Masai

Bijeli Masai

Die Weisse Massai (2005.)

Constantin Film, Blitz Film i Video

131' drama, biografski

Režija:           Hermine Huntgeburth

Uloge: Nina Hoss, Jacky Ido, Katja Flint, Nino Prester, Janek Rieke

Scenario:        Johannes W. Betz, prema romanu Corinne Hofmann

Producent/i:   Guenter Rohrbach

Zemlja:          Njemačka

Linkovi:

službeni site 
trailer
imdb

 

Bijeli Masai

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.58
12
0.00

Njemački film o Švicarki koja zbog ljubavi prema Afrikancu odlazi živjeti u Keniju. Dobar nastup Njemice Nine Hoss i Francuza Jackyja Idoa.

Za vrijeme odmora u Keniji, Carola (Nina Hoss) se zaljubljuje u Lemaliana (Jacky Ido), ratnika iz plemena Samburu. Napušta svog dotadašnjeg dečka i odlazi živjeti s Lemalianom u njegovo selo, gdje cijelo pleme živi tradicionalnim načinom života. Carola se mora privikavati na njoj nepoznatu kulturu, u kojoj je ispijanje krvi i obrezivanje djevojčica normalna stvar. Uskoro se Carola i udaje za Lemaliana, dobiva kćer Sarai, ali želi zadržati svoju samostalnost pa kupuje i vozi svoj auto, a otvara i vlastiti dućan. Njeno neovisno ponašanje i srdačnost prema kupcima pobuđuju ljubomoru kod Lemaliana pa im brak ulazi u ozbiljnu krizu...

Njemačka kinematografija ima uspješnu vezu s Afrikom – 'Nigdje u Africi' iz 2001. bio je veliki hit i osvojio je Oscara za strani film, što je bila dobra preporuka i za gostovanje u hrvatskim kinima. 'Bijeli Masai' je adaptacija književnog bestselera Corinne Hofmann, koja je u svojoj istoimenoj autobiografiji opisala zanimljivu sudbinu mlade Švicarke koja zbog ljubavi postaje 'bijeli Massai'. Budući je željela zaštiti kći od neželjenog publiciteta, imena likova u ovom filmu su izmijenjena, pa se stoga glavna junakinja ne zove Corinne nego Carola. Možda život u Africi i nije lak, no pisanje knjiga Corinni očito ide vrlo lako jer je već napisala dva nastavka svoje knjige za koja su već otkupljena filmska prava.

Ovu adaptaciju režirala je redateljica Hermine Huntgeburth koja je prikazala priču iz ženske perspektive, što znači da je uspješno pokazala romantičnu, ali i erotičnu privlačnost koju tamnoputi ratnik Lemalian ima za Carolu. Da bi to postigla, prvo je namjeravala uzeti pravog pripadnika Samburua, ali je ipak angažirala Jackyja Idoa, Francuza afričkog porijekla kojem je kultura Samburua bila vrlo strana, ali joj se uspio približiti, učeći jezik i običaje plemena.

Ulogu Carole dobila je Nina Hoss, poznata njemačka filmska i kazališna glumica koja je uspjela povezati obje svoje strasti: paralelno je snimala film u Keniji i avionom putovala u Berlin na kazališne nastupe. Zadnji filmski nastup joj je uloga u još jednom filmu rađenom prema knjizi, 'Elementarnim česticama' rađenima prema romanu Michela Houellebecqa.

Reakcije publike i kritike na film uglavnom su pozitivne jer po njima film uspješno pokazuje sukob različitih kultura i fokusiran je na međuljudske odnose u situacijama 'izgubljenosti u prijevodu', iako neki procjenjuju da su likovi Afrikanaca prikazani dosta klišeizirano.

s.p.