Posejdon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posejdon

Posejdon

Poseidon (2006.)

Warner Bros. / Continental film

98' akcija, drama, film katastrofe

Režija:           Wolfgang Petersen

Uloge: Josh Lucas, Kurt Russell, Richard Dreyfuss, Jacinda Barrett, Emmy Rossum, Mike Vogel, Mia Maestro, Jimmy Bennett, Freddy Rodriguez, Andre Braugher

Scenario:        Mark Protosevich, Paul Gallic

Producent/i:   Wolfgang Petersen, Duncan Henderson, Mike Fleiss, Akiva Goldsman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Posejdon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.71
31
0.00

Remake filma o velikom brodu koji tone ali nije 'Titanic'. Redatelj Wolfgang Petersen se u morskim katastrofama osjeća kao riba u vodi.

Wolfgang Petersen već se specijalizirao za napete priče na pučini ('Podmornica', 'Oluja svih oluja') pa su ga tako producenti s razlogom angažirali da osvježi staru priču o katastrofi na moru. Remake hita iz 1972. (‘Posejdonova avantura’) javlja se u ponešto izmijenjenom izdanju, pa su uvedeni novi likovi poput gay arhitekta, a umjesto svećenika Gene Hackmana spašavanje predvodi kockar Josh Lucas, što bi vjerojatno trebalo značiti da se nove generacije ne uzdaju u Boga nego u sreću i slučajnost

Posejdon, luksuzni putnički brod za kružna putovanja nalazi se negdje na pučini Sjevernog Atlantika. Stara je godina, i slavlje za doček Nove već je počelo. Dok kapetan Bradford (Andre Braugher) nazdravlja i čestita svima, glavni časnik naslućuje kako nešto nije u redu. Pogledavši na horizont uočava kako prema njima juri golemi val. No već je prekasno. 45 metarska vodena grdosija udara maksimalnom snagom i naginje brod na bok, a potom ga preokreće. Putnici i posada lete u panici, popuštaju potpornji, slomljene plinske cijevi izazivaju požare, a zbog nestanka struje veliki dio broda ostaje u tami i kaosu.

Preživjeli putnici su profesionalni kockar Dylan Johns (Josh Lucas); bivši vatrogasac i gradonačelnik Robert Ramsay (Kurt Russell); Ramsayeva kći Jennifer (Emmy Rossum) i njen zaručnik Christian (Mike Vogel); samohrana majka Maggie James (Lucinda Barrett) i njen sin Conor (Jimmy Bennett); depresivni gay Richard Nelson (Richard Dreyfuss) i imigrantica Elena (Mia Maestro). Putnici i članovi posade zarobljeni u utrobi broda shvaćaju ozbiljnost situacije, no prava panika zavlada kad shvate kako su svi izlazi iz broda duboko pod morskom površinom. Očajni brodolomci moraju pronaći izlaz iz ruševina broda koji i dalje tone…

Kao i u većini filmova katastrofe, glavna zasluga glumaca je da su uspješno podnijeli strašne uvjete snimanja te se tako većina razboljela poslije dugog boravka u prljavoj vodi no time su barem povećali realističnost filma koji nema puno specijalnih efekata.
U film je utrošeno preko 160 milijuna dolara pa su usporedbe s 'Titanicom' bile neizbježne, no film je svoj zvjezdani status mogao iskazati samo po utrošenim parama a ne po velikoj gledanosti. Čini se da za mlađu publiku nije bilo pravih zvijezdi koje bi ju privukle u kino a stariji su neizbježno uspoređivali film sa originalom koji je po općem konsenzusu bio bolji.

Berardinelli pohvaljuje što se redatelj Petersen 'othrvao iskušenju da uvede ljubavnu priču kao u 'Titanicu'' te se koncentrirao na klasično pitanje svih filmova katastrofe; tko će preživjeti a tko ne, a Brian Lowry iz Varietyja je barem sretan što film traje manje od 100 minuta što je za takav tip filma pravo osvježenje.

s.p.