Detektivska priča - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Detektivska priča

Detektivska priča

Detective Story (1951.)

Paramount Pictures / VTI

103' krimi, drama, noir

Režija:           William Wyler

Uloge: Kirk Douglas, Eleanor Parker, Lee Grant, Horace McMahon, William Bendix, Cathy O'Donnell, George Macready, Gladys George, Joseph Wiseman, Frank Faylen, Gerald Mohr

Scenario:        William Wyler

Producent/i:   William Wyler

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Detektivska priča

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Adaptacija Broadwayske predstave sa Kirkom Douglasom u ulozi nabrijanog policajca poslužila je kao uzor brojnim filmašima do današnjeg dana.

Kirk Douglas je detektiv James McLeod, jedan od prvih policijskih sileđija, čovjek koji nije birao načina kako bi istjerao pravdu. Svoje sve samo ne by the book metode koristi kako na osumnjičenima tako i na svjedocima što imamo prilike vidjeti u naoko sasvim običnom danu u policijskoj postaji.

Prvo dolazi žena (Lee Grant) optužena za krađu u dućanu te provodi cijeli dan čekajući u stanici. Potom privode čovjeka koji je krao od šefa kako bi financirao svoju razmaženu djevojku čija sestra preklinje policajce da ga puste. Prije glavne poslastice stanovnici stanice postati će i dva provalnika koji će redom proči Jamesovu torturu.

Ne odveć prijateljski raspoloženom McLeodu na posebnom se piku našao doktor Karl Shneider (George MacReady) optužen za ilegalne pobačaje. Treba li napomenuti da ga je McLeod prebio na mrtvo ime i to prije nego što je saznao da je jedna od njegovih klijentica bila McLeodova žena (Elanor Parker) koja je nenadano zatrudnjela sa gangsterom Tamijem Giacopettijem (Gerald Mohr).

Ova spoznaje previše je i za neslomljivog detektiva, a što se dalje dogodilo morati ćete otkriti sami. U režisersko, scenarističko, producentskoj ulozi nastupa legendarni William Wyler čija je namjera bila što vjrenije prikazati život u policijskoj postaji gdje se radnja uglavnom i odvija. Film je baziran na Brodway komadu Sydneya Kingsleya.

Spomenimo još Jesepha Wisemana, u ovom filmu provalnika koji će nekoliko godina kasnije postati prvi Bond zlikovac poznatiji kao Dr. No.

i.k.