Poroci Miamija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Poroci Miamija

Poroci Miamija

Miami Vice (2006.)

Universal Pictures / Blitz Film i Video

130' akcija, krimi, drama

Režija:           Michael Mann

Uloge: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Luis Tosar, Naomie Harris, Ciaran Hinds, Justin Theroux, Barry Shabaka Henley

Scenario:        Michael Mann

Producent/i:   Michael Mann, Pieter Jan Brugge

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Poroci Miamija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.34
59
0.00

Colin Farrell i Jamie Foxx naganjaju švercere droge u suvremenom rimejku kultne serije osamdesetih - 'Poroci Miamija'.

TV serija 'Poroci Miamija' ostala je u lijepom sjećanju onima koji su proveli mladost uz nju, cure su se zaljubljivale u Dona Johnsona (i kasnije pitale što im bi?) a dečki su učili osnove ljetne mode: sako, majica, mokasine na bosim nogama. Iako je kao scenarist seriju kreirao Tony Yerkovich, pravi autor serije bio je njen izvršni producent, Michael Mann. Kada je 1984. Mann prvi put pročitao scenarij za 'Poroke..', poželio je snimiti film, što tada nije mogao, ali mu je u glavi ostala ideja da uradi nešto melodramatično s dva lika u ulozi undercover agenata koji se stalno nalaze u ekstremnim situacijama.

Priča filma slijedi motive serije, Sonny Crockett (Colin Farrell) i Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) rade kao policajci u Miamiju. Kada policijskom doušniku pobiju obitelj, Sonny i Ricardo fingiraju da prodaju drogu ne bi li se približili ubojicama. Otkrivaju da ubojice potječu iz Arijevskog bratstva, ali i da iza njih stoji banda švercera. Na čelu bande je Montoya (Luis Tosar), u čije poslove je upletena i njegova djevojka Isabelle (Gong Li), koja se bavi pranjem novca. Dok Tubbs pazi da mu tajni posao ne ugrozi njegovu djevojku Trudy, Crockett se zaljubljuje u krivu curu – Isabelle i mora paziti da ne razotkrije svoj identitet i dovede sve u opasnost...

Redatelj Michael Mann držao se načela: ako je prije 20 godina serija bila preteča novih trendova i današnja, filmska verzija ne smije oponašati stil 80-tih već mora biti inovativna. Film je toliko drugačiji od serije da se čak dosta prizora 'Poroka Miamija' ni ne odvija u Miamiju već na Kubi i Haitiju, a film je sniman u Paragvaju, Urugvaju i Dominikanskoj Republici, gdje se pokazalo i da snimanje trilera može biti vrlo napeto. Dok se snimalo u getu Santo Dominga, začula se prava pucnjava i ekipa se pobojala otmice. Farrell je odvukao Gong Li i njenog oca u zaklon, a osiguranje je spasilo ostale. Slijedeća intervencija bile je kad je neki mještanin želio upasti na set, a kad je odbijen, izvadio je pištolj zbog čega su ga zaštitari - ustrijelili.

Osim toga, snimanje je prekidano zbog uragana, a Farrell je dobio herniju na snimanju pa je odmah nakon izvršenih obaveza otišao na oporavak 'zbog iscrpljenosti i ovisnosti o lijekovima' (čitaj: i alkoholu). Pričalo se da je budžet značajno prekoračen (200 mil. $), da se film morao montirati u zadnji čas i da se Foxx svađao s redateljem. Mann je sve demantirao no mnogi su ostali razočarani filmom koji nije šaren i zabavan poput serije pa je film podbacio na kino blagajnama.

Fanovi Mannovih filmova bit će zadovoljni sa tipičnom Mannovom režijom (napeti krimi zaplet, realistična akcija + ljubavna priča te stilizirani izgled), a fanove serija smeta što su od serije ostala samo imena likova pa se čak i ljubitelji filma pitaju zašto se Mann uopće trudio staviti naslov 'Poroci Miamija'. Kritičari uglavnom hvale Mannovu režiju i glumačku ekipu, iako primjećuju da se Gong Li bori s engleskim no zato Berardinelli hvali njenu neverbalnu glumu, osobito u sceni seksa (hm,hm). Svi se slažu da je film mrak barem u vizualnom pogledu – kao i 'Collateral' sniman je digitalno u mnogim noćnim eksterijerima (Foxx je na snimanju noću morao voziti gliser s ugašenim svjetlima!) pa je opet riječ o vizualno ekstravagantnom filmu – Mann je čak zabranio upotrebu crvene boje, ali će zato fanovi plavog doći na svoje.

s.p.