Da mi je biti morski pas - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Da mi je biti morski pas

Da mi je biti morski pas

(1999.)
75' komedija

Režija:           Ognjen Sviličić

Uloge: Saule Ashimova, Bruna Bebić-Tudor, Elvis Bošnjak, Jasna Jukić, Vanča Kljaković, Saša Kuzmić

Scenario:        Ognjen Sviličić

Producent/i:   HRT

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: IMdB

Da mi je biti morski pas

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
6
0.00

Cjelovečernji filmski prvijenac redatelja Ognjena Sviličića dominantno je nostalgičnog ugođaja, dešava se u jedne splitske večeri.

Kristijan i Mate, dva mladića iz Dalmatinske zagore, jedne večeri dolaze u Split u potrazi za djevojkama i dobrom zabavom. Za to vrijeme u stanu Dumanić traje prepirka između Ive i njegove trudne žene Dode. Ive je dobio otkaz u pivovari, jer je nehotice stisnuo pogrešno dugme pa će se u cijelom Splitu te večeri točiti loše pivo...

Mnoštvo neobičnih lica gube se i pronalaze u raznim duhovitim situacijama na splitskoj obali, tijesnim ulicama i neobičnim stanovima, a svi zapleti i raspleti postaju slikom jedne simpatične i šašave splitske noći...

Film je osvojio nagradu kritičara Oktavijan, te Zlatne arene za scenografiju (Gorana Stefan), kostimografiju (Ruta Knežević), žensku epizodnu ulogu (Edita Majić) i masku (Sadika Bečić, Verica Grgurić).

Iako slojevit i narativno funkcionalan, film je često kritiziran zbog netočnog prikaza grada Splita i banalosti društvenih problema u Hrvatskoj.