Žena iz vode - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Žena iz vode

Žena iz vode

Lady in the Water (2006.)

Warner Bros. / Continental film

112' fantastika, dječji

Režija:           M. Night Shyamalan

Uloge: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Bob Balaban, Jeffrey Wright, Sarita Choudhury, Freddy Rodriguez, Bill Irwin, Jared Harris, Mary Beth Hurt, M. Night Shyamalan

Scenario:        M. Night Shyamalan

Producent/i:   M. Night Shyamalan, Sam Mercer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Žena iz vode

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.54
26
0.00

Bryce Dallas Howard je sirena iz bazena. M. Night Shyamalan počinje režirati bajke, a iznenađenje je - da nema iznenađenja na kraju filma. Ili ipak...?

Cleveland Heep (Paul Giamatti) povučeno živi u stambenom kompleksu gdje radi kao upravitelj. Uskoro otkriva da pored bazena živi djevojka zvana Story (Bryce Dallas Howard ), sirena iz svijeta bajki u koji se ne može vratiti jer ju sprečavaju opaka stvorenja. Cleveland uz pomoć ostalih stanara pokušava vratiti Story u njen svijet i pri tom se u nju i zaljubljuje. Zagonetna Story može predviđati budućnost i ima posebnu misiju, a Cleveland i ostali stanari iz kompleksa otkrit će da su i oni dio neobičnog misterija...

Kao i većina djela koja su namijenjeni djeci, i ova moderna bajka nastala je tako da je njen autor prvenstveno stvarao priču za vlastitu djecu. Proslavljeni redatelj trilera o natprirodnom M. Night Shyamalan redovito je svojim kćerima pričao napete priče prije spavanja. Tako je nastao i scenarij za ovaj film koji je imao tako neobičnu priču da ekipa iz studija Disney (za koji je radio sve dosadašnje hitove) nije ni kužila ni prihvaćala scenarij pa je Shyamalan promijenio firmu i otišao u Warner Bros.

Iako ni prije Shyamalan nije radio tipične horore, ovaj film ipak cilja na mlađu publiku pa nema jezovitih scena kao u 'Šestom čulu', a možda i najveće iznenađenje je da se ovaj put Shyamalan ne oslanja na iznenađujući obrat na kraju filma, iako je opet složio priču s par iznenađenja.

Glavne ulogu redatelj je povjerio Paulu Giamattiju, koji neće privući tinejdžerice u kina, ali je odličan kao povučeni tip iz susjedstva. Iako je Disney razmatrao i Mischu Barton za ulogu sirene, najbolji izbor za glumicu je ipak Bryce Dallas Howard koja se dokazala Shyamalanu u 'Zaseoku', a njen djevojački izgled, bijela put i prirodno crvena kosa čine ju idealnom za ulogu sirene. Od ostalih redateljevih suradnika tu je James Newton Howard, kao autor glazbe, a za fotografiju je zadužen australski snimatelj, uvaženi majstor Christopher Doyle.

Kritičari su uglavnom ismijavali film, Berardinelli je zaplet usporedio s 'odbačenim scenarijem Eda Wooda' no hvali par fora u kojima je negativac – filmski kritičar. Ebert je primjetio da se vidi da je film nastao po priči za laku noć; em što nema smislenu priču i izgleda improviziran, em nas samo može uspavati. Empire ipak ističe originalnu viziju rođenog pripovjedača koji uz sve poteškoće i rizike ipak radi svoj najosobniji film.

s.p.