Tri sprovoda u Meksiku - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tri sprovoda u Meksiku

Tri sprovoda u Meksiku

The Three Burials of Melquiades Estrada (2005.)

Sony Pictures Classics / Blitz film i video

121` krimi, drama, vestern

Režija:           Tommy Lee Jones

Uloge: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio César Cedillo, January Jones, Dwight Yoakam, Levon Helm, Melissa Leo, Vanessa Bauche

Scenario:        Guillermo Arriaga

Producent/i:   Tommy Lee Jones, Michael Fitzgerald, Luc Besson, Pierre-Ange Le Pogam

Zemlja:          SAD, Francuska

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Tri sprovoda u Meksiku

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.29
28
0.00

Konji, laso i Rio Grande… Kino prvijenac Tommyja Leeja Jonesa, nagrađen dvjema nagradama u Cannesu, prič o prijateljstvu i iskupljenju prema scenariju Guillerma Arriage.

Melquiades Estrada (Julio César Cedillo) pronađen je ustrijeljen u plitkome grobu u pustinji. Budući da je riječ o ilegalnom, meksičkom imigrantu, policija ga pokapa u grobnicu za siromašne, ne trudeći se riješiti slučaj. No, Melquiades je imao i prijatelja – Petea Perkinsa (Tommy Lee Jones), koji ne odustaje tako lako od njegova slučaja. Uskoro saznaje da je Melquiadesa ubio Mike Norton (Barry Pepper), policajac koji sprječava ilegalne imigrante da prijeđu granicu. Pete ga otima, tjera da iskopa Melquiadesov leš te odvodi na putovanje u Melquiadesovo rodno mjesto gdje će mu održati dostojan sprovod…

Redateljski kino-debi Tommyja Leeja Jonesa (režirao je i TV film The Good Old Boys) jedno je od najvećih iznenađenja 58. Canneskog festivala, gdje je pobrao nagrade za glavnoga glumca i za scenarij. Na filmu su radili ljudi od zanata i, kako stvari stoje, napravili jako dobar film. Scenarij je napisao Guillermo Arriaga, scenarist Inarrituovih filmova 'Pasja ljubav' i '21 gram'. I u ovome filmu očituje se njegov specifični stil - složena vremenska struktura te prisutna socijalno - politička tematika. Ovo potonje odnosi se na problem ilegalnih meksičkih imigranata, a Arriaga objašnjava: 'Kad neka zemlja promovira globalizaciju, onda pretpostavljate da će na sebe preuzeti posljedice koje globalizacija nameće. Ako otvarate tržišta, onda otvarate i granice.'

Nije na odmet spomenuti da je priča nadahnuta ubojstvom 18ogodišnjeg Esequiela Hernandeza iz 1997. Misleći da se suočavaju s trgovcima drogom, američki su marinci terorizirali mladića gotovo pola sata da bi ga, nakon što su dobili odobrenje preko radija, ustrijelili s udaljenosti od 140 metara. Za zločin nitko nije optužen!

Od ostatka ekipe treba izdvojiti Chrisa Mengesa, dvostrukog oskarovca ('Polja smrti' i 'Misija') koji je zaslužan za filmsku fotografiju te skladatelja Marca Beltramija, najpoznatijeg po scoreu za Cravenov Vrisak.

Tematski film podsjeća na radove Sama Peckinpaha, prvenstveno zbog složenog pristupa žanru vesterna u kojem se problematiziraju neka moralna pitanja, npr. vrijednost ljudskoga života, a vizualni stil neki su usporedili s Kurosawom, prvenstveno zbog posebnog tretmana pejzaža u razvoju priče i likova.

No, isti je krajolik uzrokovao i probleme. Filmska je ekipa morala putovati kilometrima neasfaltiranih cesta kako bi došla do mjesta snimanja, a temperature su oscilirale i do 50 stupnjeva dnevno. Problem je bila i rijeka Rio Grande. Unatoč tome što su rad započeli u sušnome dijelu godine, prolomi oblaka podigli su vodostaj rijeke za više od tri metra i obustavili snimanje na tjedan dana.

Veći dio filma snimljen je na Jonesovu imanju, a kako bi što bolje shvatili osjećaj otuđenja, Jones je svakome u ekipi darovao primjerak Camusova Stranca. Kritika je film dočekala raširenih ruku, a na Rotten Tomatoesu dobio je više nego respektibilnih 83 % pozitivnih komentara.

m.k.