Monty Python i Sveti Gral - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Monty Python i Sveti Gral

Monty Python i Sveti Gral

Monty Python and the Holy Grail (1975.)

20th Century Fox / Blitz film i video

91' avantura, komedija

Režija:           Terry Gilliam, Terry Jones

Uloge: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin, Connie Booth

Scenario:        Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin

Producent/i:   John Goldstone

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

imdb

Monty Python i Sveti Gral

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.64
33
0.00

U drugom Monty Python filmu pratimo vitezove kralja Arthura u potrazi za Svetim Gralom.

Približiti vam unikatan humor Pythonovaca čini nam se kao gotovo nemoguća misija stoga, ukoliko već niste upoznati sa djelom kultnih britanskih komičara, preporučamo vam da se sami uvjerite da je, ukoliko je vjerovati velikoj većini kritičara, riječ o jednoj od najoriginalnijih i najsmješnijih komedija spremljenih na filmsku traku čiji humor, ipak, nije za svakoga.

Film je snimljen po završetku iznimno popularne TV serije iza koje su stajali Terry Gilliam i Terry Jones, ovdje u ulozi režisera, no ništa manje zasluge pripadaju Johnu Cleeseu, Ericu Idleu, Michaelu Palinu i Grahamu Chapmanu koji se osim kao scenaristi pojavljuju u po nekoliko uloga.

Na meniju je ovoga puta legenda o kralju Arthuru i njegovim vitezovima koji kreću u potragu za Svetim Gralom. Na tom će se, neobičnom putovanju naći u krajnje bizarnim situacijama te se susresti sa ništa manje neobičnim likovima.

Kralj Arthur (Graham Chapman) kreće u potragu za hrabrim vitezovima, zajeno sa vjernim slugom Patsyjem (Terry Gilliam) koji poskakuje udarajući polovicama kokosovog oraha iza svog gazde ne bi li simulirao konja.

Susreću se sa seljacima s kojima stupaju u krajnje neobične dijaloge, upuštaju se u filozofsku raspravu o pticama selicama da bi se sukobili sa famoznim, neustrašivim Crnim vitezom kojem odrezana ruka i noga predstavljaju površinsku ranu. Sve ovo događa se na samom početku filma kojem je zaista teško naći srodno djelo.

Jedan od glavnih aduta ovog naslova svakako su vrsni skečevi u kojima se između ostalih pojavljuje simpatični zec ubojica, vitezovi koji govore 'Ni', Francuz koji misli da je bezobrazan no zapravo nije ukoliko ga se bolje posluša, troglavi vitez i još brojni drugi sve samo ne obični likovi.

i.k.