Taxidermia - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Taxidermia

Taxidermia

Taxidermia (2006)

Discovery fillm i video

90' drama, crna komedija

Režija:           Pálfi György

Uloge: Csaba Czene, Trócsányi Gergõ, Marc Bishoff, István Gyuricza, Piroska Molnár, Gabor Mate, Hegedûs D. Géza, Hunyadkürti István, Koppány Zoltán, Adel Stanczel, Znamenák István, Blaskó Péter

Scenario:        Ruttkay Zsofia, György Palfi

Producent/i:   Péter Miskolczi, Váradi Gábor, Gabriele Kranzelbinder, Alexander Dumreicher-Ivanceanu, Emilie Georges, Alexandre Mallet-Guy

Zemlja:          Mađarska, Austrija, Francuska

Linkovi:

službeni site i trailer
imdb

Taxidermia

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
13
0.00

Malo seksa, malo povraćanja, malo prepariranja – najgora noćna mora Davida Cronenberga stiže iz Mađarske

Nakon hvaljenog prvijenca iz 2002. 'Hukkle' (Selo), koji se među ostalim okitio i sansebastianskom nagradom žirija, 32-godišnji mađarski redatelj György Pálfi odlučio se pozabaviti svojim drugim dugim filmskim čedom, sada već zloglasnom 'Taxidermijom'.

Proglašavana najgnjusnijim filmom europske kinematografije, samo za one jakoga želuca i još jačih živaca, 'Taxidermia' je svoju slavu među filmašima stekla još u pretprodukcijskoj fazi, kada je njezin scenarij nagrađen na Sundanceu 2004, podijelivši pare s dva filma, među ostalima i s 'Ja i ti i svi koje poznajemo' Mirande July.

Na putu ka zvjezdanoj slavi Pálfija je još samo čekala potvrda svjetskih festivala, a uspjeh filma zapečaćen je skrinanjem u prestižnoj kanskoj konkurenciji Un certain regard (našao se tu i Linklaterov 'A Scanner Darkly') i interesom indie distribucije Tartan Films koja ga, kako javlja Variety, od ove godine distribuira po Velikoj Britaniji skupa s, primjerice, 'Oldboyem', 'Tetsuom' ili 'Sympathy for Lady Vengeance'.

Priča filma slijedi tri muškarca, djeda, oca i sina, kroz tri različita vremena svjetske povijesti – Drugog svjetskog rata, komunizma i suvremenog doba. Sva trojica su potpuni marginalci, izopačeni i apsurdni likovi s ruba društva koji si lančano prenose 'pokvarene' obiteljske gene sve dok obitelj ne izumre u zastrašujućem filmskom krešendu. No sva trojica se nominalno bave uobičajenim poslovima, iako doduše s velikim odmakom. Djed Vendel (Csaba Czene) je vojnik, ali umjesto ratovanja radi sitne i nepotrebne poslove u kojima ga stalno ometa opsjednutost seksom i sitne perverzije.

Sin Kalman Balatony (Gergo Trocsanyi) je sportaš, ali umjesto legitimnog sporta izabrao je sportsko prežderavanje koje izgleda jednako kao što i zvuči: uz kilograme odvratne hrane i povraćanja iste na bijednim mađarskim borilištima. Unuk Lajos (Marc Bischoff) je privatni poduzetnik, ali umjesto posla kojim bi se mogao pohvaliti blagajnici koju stalno mjerka u dućanu dok ocu kupuje tone hrane izabrao je posao taksidermista – osobe koja preparira životinje, ali i sve drugo što mu se nađe pod rukom.

Pa iako sve to možda i zvuči relativno gnjusno i mučno, film više klizi u smjeru crne komedije i apsurdnih skečeva velikih Pajtonovaca, posebice onoga iz 'Smisla života' koji uključuje povraćanje po restoranu i rečenicu: Just a little candy? U Hollywood Reporteru pak navode usporedbu s 'Andaluzijskim psom', a kao target publiku 'Taxidermije' spominju i fanove otkačenjaka Makavejeva.

m.b.