Pretkazanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pretkazanje

Pretkazanje

The Omen (1976.)

20th Century Fox / Continental film

111' horor, triler, misterija

Režija:           Richard Donner

Uloge: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw, Harvey Stephens, Patrick Troughton, Martin Benson, Robert Rietty, Tommy Duggan, John Stride

Scenario:        David Seltzer

Producent/i:   Harvey Bernhard

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pretkazanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.61
18
0.00

Nakon smrti novorođenča američki diplomat prihvaća zamjensko dijete. Sve je u redu dok mali ne navrši šest godina kada se u njemu budi sam Vrag.

Kultni horor Richarda Donnera mnogi će kritičari svrstati uz bok žanrovskim mu kolegama poput 'Exorcista' i 'Rosemary's Baby'. Riječ je o filmovima koji su nastali u istom razdoblju te se na ovaj ili onaj način bave opsjednutošću od strane Sotone.

Donner je glavnu ulogu dodjelio Gregoryju Pecku. On je Robert Thorn, Američki veleposlanik u Italiji čija žena je upravo rodila. Na njegovu veliku žalost novorođenče je živjelo svega nekoliko trenutaka. Netom nakon djetetove smrti ponuđeno mu je drugo, napušteno dijete u zamjenu. Ne želeći prenijeti tužnu vijest supruzi on ga prihvaća kao svoje.

Katherine (Lee Remick) i mali Damian (Harvey Stephens) sele u Englesku gdje se dječačić normalno razvija ne razlikujući se od vršnjaka sve do šestog rođendana. Tada se, na rođendasnkoj zabavi, Damenova dadilja objesi sa porukom 'Sve je to za tebe Damian'.

Taj događaj ujedno je i prekretnica u životu djeteta koje se u potpunosti mijenja. Na scenu stupa gospođa Baylock (Billie Whitelaw), nova dadilja čudnih namjera, a nedugo zatim svećenik biva ubijen u bizarnim okolnostima.

Damien se počinje čudno ponašati u blizini crkava, kao i životinje u njegovoj blizini. Sumnje da se u malom nastanio nitko drugi do Sotona pokazati će se istinitima. Uz pomoć fotografa istraživača Robert kreće u potragu za dječakovim korijenima ne bi li tako došao do srži problema.

i.k.