Nova Francuska - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nova Francuska

Nova Francuska

Nouvelle-France (2004.)

Sony Pictures Home Entertainment / Blitz film i video

142' drama, romansa

Režija:           Jean Beaudin

Uloge: Noémie Godin-Vigneau, Gerard Depardieu, David La Haye, Juliette Gosselin, Jason Isaacs, Sébastien Huberdeau, Irène Jacob, Tim Roth, Colm Meaney

Scenario:        Pierre Billon

Producent/i:   Leslie Jean Porter, Victor Hadida, Antony Blakey

Zemlja:          Kanada, Francuska, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Nova Francuska

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Povijesna drama govori o ljubavi između žene sa sela i pustolva u pozadini koje se Englezi i Francuzi bore za kontrolu Kanade.

Film koji se u početku trebao zvati 'Battle of the Brave' trebao je biti epska priča o hrabrosti i ljubavi no naposljetku je, nešto suptilnije naslovljen, ispao ipak nešto drugo. Iako je se u castu nalazi nekoliko hollywoodskih teškaša njihov je nastup ograničen uglavnom na cameo uloge.

Radnja se odvija 1759. godine na području Quebeca, u vrijeme sukoba Francuza i Engleza. Marie-Loup Carignan (Noémie Godin-Vigneau) je jaka, neovisna, odlučna žena, iscjeliteljica, udovica koja živi sa posvojenom kćeri.

Iako bjelkinja koristi se indijanskim metodama pri liječenju ljudi zbog čega neki u njoj vide vješticu. Njezin prkos bilo kakvom autoritetu i zakonu skreće pozornost bogatog lorda koji bi ju rado vidio na svom posjedu u svojstvu lijepe sluškinje.

S druge strane imamo Francoisa (David La Haye), trapera pustolova čiji otac industrijalac je nedavno preminuo ostavivši mu bogatsvo. Već na prvi pogled zainteresira se za Marie-Loup koja ga fascinira svojim stavovima i beskompromisnom borbom za usvojenu kćer.

Iako je obostrana privlačnost neupitna njezino će nepovjerenje prema neznancima, posebice bogatašima koji je uglavnom žele iskoristiti biti prepreka njihovoj vezi. U pozadini potencijalne romanse je i svećeneik (Gerard Gepardieu) koji nastoji iskoristiti Francoisa ne bi li Quebec ostao pod Francuzima.

i.k.