Vrana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vrana

Vrana

The Crow (1994.)

Dimension Films, Crowvision Inc, Edward R. Pressman Film Corporation, Jeff Most Productions

102' akcija, krimi, fantastika

Režija:           Alex Proyas

Uloge: Brandon Lee, Rachelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott, Bai Ling, Sofia Shinas

Scenario:        David J. Schow, John Shirley

Producent/i:   Robert L. Rosen, Sherman L. Baldwin, Mark M. Galvin

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Vrana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.07
27
0.00

Prema starom vjerovanju, kad netko umre, vrana odvodi njegovu dušu u svijet mrtvih.

Isto tako, ponekad vrana može preminule vratiti u svijet živih. Rock pjevač Eric Draven (Brandon Lee) i njegova djevojka Shelly trebali su se vjenčati na samu Noć vještica, ali noć prije, po naredbi detroitskog manijaka Tipa Dollara, nju su silovali i nasmrt pretukli Dollarovi morbidni kriminalci, a njega ubili nožem i pištoljem.

Nakon godinu dana vrana oživljava Erica, a njemu je na pameti jedino osveta luđacima koji su upropastili život njemu i njegovoj Shelly. Iako se Eric vratio jači i bogatiji za neke moći, mala pomoć mu ne može škoditi. Zato mu u osveti stoje na raspolaganju policijski narednik Albrecht i djevojčica Sarah, koja je njemu i Shelly bila kao vlastita kći.

Film je stekao kultni status maštovitom darkerskom scenografijom i dizajnom te mračnom i strašnom atmosferom snimaka grada. Popularnosti je doprinjela i tragična sudbina glavnog glumca Brandona Leeja, koji je nesretnim slučajem, pod ne baš jasnim okolnostima, u 28. godini izgubio život pri samom kraju snimanja. Smatra se da je ubijen. Uz to se film odlikuje i odličnim soundtrackom.