Studengora - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Studengora

Studengora

Cold Mountain (2004.)

Miramax films / Continental film

155' drama

Režija:           Anthony Minghella

Uloge: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman

Scenario:        Charles Frazier, Anthony Minghella

Producent/i:   Steve E. Andrews, Albert Berger, Sydney Pollack, Iain Smith, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Linkovi: službeni site
imdb

Studengora

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.18
40
0.00

Minghella je ponovo napravio film po svom najdražem principu: adaptiraj pa snimaj. Prerađena je Charles Frazierova popularna novela o građanskom ratu iz 1997.

Knjiga je nastala po obiteljskoj priči prenošenoj s koljena na koljeno. Iako se na početku čini da je to novela o ratu, glavni motivi su ljubav i putovanje, koje svojim sadržajem mijenja čovjekov život.

Prvi zadatak koji je redatelj imao u planu prije početka snimanja bilo je sakupiti istu ekipu koja je radila na njegovom filmu "The English Patient" (1996). Kada je to ostvareno, krenuli su u potragu za najboljom lokacijom koja bi najvjernije opisivala Ameriku u 19. stoljeću. Izbor je olakšao Iain Smith koji se nedavno vratio sa putovanja po Rumunjskoj i Transilvaniji. Tako su izabrali Karpate jer su zaključili da najviše sliče North Carolini, u kojoj se odvija radnja, ali i zbog toga što su ih Karpatske planine oduševile svojom ljepotom.

Vojnik Inman (Jude Law) odlazi iz rata i vraća se na farmu gdje ga čeka njegova voljena Ada Monroe (Nicole Kidman). Na putu susreće neobične likove, odbjegle robove, novonastale prijatelje, okrutne neprijatelje i oboljele vojnike koji svojim sudbinama presijecaju njegov put. Njegovoj ljubljenoj nije ništa jednostavnije jer mora obraniti očevu farmu u čemu joj pomaže lutalica Ruby (Renée Zellweger).

Što su bliže jedno drugom, oboje sve više shvaćaju da žele živjeti u mirnom domu, posvetiti se ljubavi te zaboraviti rat i nesigurnost koja ih trenutno ispunjava. Ovo nije film koji opisuje rat, već film koji opisuje ljude i njihove živote u vrtlogu rata.