Noć u muzeju - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Noć u muzeju

Noć u muzeju

Night at the Museum (2006.)

20th Century Fox / Continental Film i Video

108` avantura, komedija, fantastika

Režija:           Shawn Levy

Uloge: Ben Stiller, Robin Williams, Carla Gugino, Kim Raver, Mickey Rooney, Dick Van Dyke, Bill Cobbs, Ricky Gervais, Rami Malek, Paul Rudd, Steve Coogan, Owen Wilson

Scenario:        Joshua Goldin, Daniel Goldin, Dave Goetsch, Ross Venokur, Jason Venokur

Producent/i:   Chris Columbus, Stephen Sommers, Bob Ducsay, Michael Barnathan, Shawn Levy

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Noć u muzeju

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.69
59
0.00

Ako ste ikada u muzeju imali osjećaj da vas prate oči nekog kipa, možda se i niste prevarili. Jer u Prirodoslovnom muzeju u New Yorku eksponati su – živi!

Larry Daley (Ben Stiller) je jedan od onih ljudi koji nikada ne odrastu. Nepretano smišlja načine na koje bi se brzo obogatio, no nikako da prione konkretnome poslu. Ni u privatnom mu životu ne cvjetaju ruže. Naime, bivša mu se supruga sprema nanovo udati, a on se nastoji pokazati dovoljno odgovornim pred njom, ali i pred svojim sinom. Zato prihvaća naizgled dosadan posao čuvara Prirodoslovnog muzeja.

No, ono što on ne zna je da navečer, kada se vrata muzeja zatvore za posjetitelje, muzejski eksponati ožive. Kosturi dinosaura, egipatske mumije, minijaturni vojnici  i Atila Bič Božji samo su dio kaosa koji Larry mora dovesti u red kako bi se dokazao pred sobom, ali i pred svojim sinom. A pomoći će mu ni manje ni više Franky Roosevelt (Robin Williams).

`Noć u muzeju` nastao je prema poznatoj slikovnici nagrađivanog hrvatskog strip-autora, redatelja i animatora Milana Trenca iz 1993. godine (o čemu smo već pisali). Ekranizacija se već dugo spremala, a kao redatelj je neko vrijeme figurirao Stephen Sommers (`Mumija 1 & 2`, `Van Helsing`). No, njegova se horor-verzija priče nije svidjela Foxu pa je redateljska palica na posljetku uručena Shawnu Levyu (`Pink Panter`). Producent filma je Chris Columbus, zaslužan za neke od najuspješnijih obiteljskih komedija (`Sam u kući`, `Mrs. Doubtfire`, ali i prva dva `Harryja Pottera`).

Film je krcat akcijom i specijalnim efektima, a ima i humora, za što se pobrinula zvjezdana glumačka ekipa. Noćnoga čuvara glumi Ben Stiller, a američkog predsjednika – Robin Williams. U cameo-ulogama kauboja i rimskog vojnika pojavljuju se Owen Wilson i Steve Coogan.

Američka je publika jako dobro prihvatila priču o oživjelim muzejskim figurama pa je na domaćem tržištu film zaradio gotovo 200 milijuna $. No, kritičari su bili nešto oštriji. Stephen Holden iz New York Timesa kaže da film prihvaća `trenutačnu holivudsku filozofiju koja zanemaruje smisao ako je dovoljno toga nabacano na ekran`, a sličnoga je mišljenja i kolega mu iz Los Angeles Timesa, Kevin Crust. Pohvaljeni su specijalni efekti (Nancy Churnin iz Dallas Morning Newsa) i glumačka ekipa (Kit Bowen iz Hollywood.com).