Duhanski put - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Duhanski put

Duhanski put

Tobacco Road (1941.)

20th Centruy Fox / Continental film

84' komedija, drama

Režija:           John Ford

Uloge: William Tracy, Marjorie Rambeau, Gene Tierney, Dana Andrews, Charley Grapewin, Elizabeth Patterson, Slim Summerville, Ward Bond, Grant Mitchell

Scenario:        Nunnally Johnson

Producent/i:   Darryl F. Zanuck

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Duhanski put

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.00
1
0.00

Kontroverzni roman Erskina Cadwella poslužio je kao predložak za ovaj za četrdesete godine vrlo provokativan film o nemoralnoj, siromašnoj hillybilly obitelji.

Redatelj Joh Ford je za 'Duhanski put' inspiraciju pronašao u kontroverznoj predstavi Jacka Kiklanda koju je ovaj adaptirao prema još provokativnijem romanu Erskina Cadwella. Pisac je pak inspiraciju za priču pronašao u okolini u kojoj je odrastao, prije svega u ljudima iz savezne države Georgije.

Njegov je roman prošao vrlo zapaženo između ostalog i zbog vrlo eksplicitnih prikaza seksa. Fordov film u prvi plan stavlja obitelj Lester, potomke bogatih farmera. Za razliku od predaka Lesteri su tipična hillbilly obitelj koja živi kao bubreg u loju na nasljeđenoj farmi.

Zbog nemara i bježanja od svakog oblika odgovornosti, ali prvenstveno zbog neplaćanja najamnine, prijeti im izgon iz farme.

i.k.