Charlotteina mreža - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Charlotteina mreža

Charlotteina mreža

Charlotte's Web (2006.)

Paramount Pictures / Blitz Film & Video

97` obiteljski

Režija:           Gary Winick

Uloge: Dakota Fanning, Julia Roberts, Steve Buscemi, John Cleese, Oprah Winfrey, Cedric the Entertainer, André Benjamin, Thomas Haden Church, Robert Redford, Reba McEntire, Kathy Bates

Scenario:        Susannah Grant, Karey Kirkpatrick

Producent/i:   Jordan Kerner

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer

Charlotteina mreža

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.54
13
0.00

Julia Roberts, Robert Redford, Dakota Fanning, John Cleese, Steve Buscemi i Oprah - u svinjcu i kokošinjcu. Za ljubitelje `Praščića Babea` i `Zebre trkačice`.

Djevojčica Fern Arable (Dakota Fanning) odrasta na farmi s mnogo životinja. Posebno joj je drago prasence Wilbur kojemu je prilikom njegova okota spasila život. Naime, Wilbur je gotovo stradao od sjekire njezina oca kao najkržljavije prase u okotu. No, iako malen, sitan i slabašan, Wilbur ipak postaje dio ekipe životinja na farmi. Uz gusku Gussy (Oprah Winfrey), autoritarnog ovna Samuela (John Cleese), ciničnog štakora Templetona (Steve Buscemi), arahnofobičnog konja (Robert Redford) i tupave krave (Thomas Haden Church i André Benjamin), Wilbur je razvio posebno prijateljstvo s paučicom Charlotte (Julia Roberts) koja živi među stropnim gredama.

Jednoga dana životinje na farmi saznaju kako su Wilburovi dani odbrojani – njegova je sudbina, naime, ona božićne večere. No, paučica Charlotte odlučuje se na neobičan pothvat – u svoje će mreže svakodnevno plesti riječi o posebnosti ovoga praseta, a sve kako bi uvjerila farmera i njegovu obitelj kako je on jedno superkul stvorenje koje zaslužuje živjeti. Wilbur će tako saznati mnogo o prijateljstvu, odanosti, smjenama života i smrti te važnosti svakoga pojedinca, bez obzira na njegove fizičke mane.

Film je nastao prema istoimenom romanu E. B. Whitea (`Stuart mali`, `Trumpet of the Swan`) koji je do danas preveden na 23 jezika (pa i na hrvatski) i prodan u 45 milijuna primjeraka. Autori scenarija su Susannah Grant (scenarij za `Erin Brokovich`) i Karey Kirkpatrick (`Bijeg iz kokošinjca` i `Preko ograde`) koji je bio zadužen za humor cjeline, a glazbenu je podlogu osmislio Burtonov kućni skladatelj Danny Elfman.

Uz impresivnu glumačku (Dakota Fanning) i voice-over ekipu (Julia Roberts, Robert Redford, Steve Buscemi, John Cleese, Kathy Bates, Thomas Haden Church, Oprah Winfrey itd), zivotinjska je ekipa također vrijedna spomena. Naime, sve su životinje iz filma prava `krvomesnata` bića, a specijalni su efekti korišteni samo kako bi ilustrirali dijelove u kojima oni govore. Svaka je životinja imala svoga trenera, iako ponekad ni to nije pomagalo. Redatelj Gary Winick tako je prokomentirao da su ljudi možda i uspjeli otići na Mjesec, no nisu mogli privući pažnju jedne krave – čak ni urlanjem, bušenjem balona ili pak mahanjem raznoraznim predmetima.

Praščići su pak bili priča za sebe. Naime, oni mogu naučiti samo po jedan trik, a dnevno na težini dobivaju i po pola kilograma. Zato je ekipa zadužena za dresuru životinja svakodnevno radila s 25 različitih praščića, a Wilbura je ukupno glumilo njih 47.

Film je bio jako dobro prihvaćen od publike (73 milijuna $), ali i od kritike. Tako se na Rotten Tomatoesu sve crveni od `friških rajčica`. Jason Ferguson (`Orlando Weekly`) pohvalio je činjenicu da je riječ o filmu koji obiteljsku tematiku obrađuje bez ironijskog odmaka, a Tom Charity iz CNN.com rekao je kako ovaj film nije klasik, ali njegova poruka jest: `najvažnije je to što film podsjeća na to kako su životi kratki, prijateljstvo neprocjenjivo, a riječi važne`. 

Film je također sinkroniziran na hrvatski, a svoje su glasove (između ostalih) posudili Jan Niković, Suzana Nikolić, Predrag Vušović, Mirela Brekalo, Slavica Knežević i Davor Gobac.