Neugodna istina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neugodna istina

Neugodna istina

An Inconvenient Truth (2006.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

100' dokumentarni

Režija:           Davis Guggenheim

Uloge: Al Gore

Producent/i:   Laurie David, Lawrence Bender, Scott Burns

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Neugodna istina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
27
0.00

Bit će skoro propast svijeta. Neka, neka, no Al Goreu ipak smeta. Zato je i snimio hit dokumentarac o globalnom zagrijavanju, samo da nas sve trgne.

Već smo pisali o tome kako 'najveći luzer predsjedničkih izbora', Al Gore, ima veliki dokumentarni hit koji je dobro prošao na Sundanceu a ima potencijala i za daljnji uspjeh. Kao i obično - bili smo u pravu, film je poharao američka i svjetska kina a ušao je i u nastavne programe mnogih škola pa ga vrte u školama SAD-a, Velike Britanije, Portugala i ostalih zemalja. Kao vrhunac priznanja, stigla je i nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca, zbog čega je zaslužio i hrvatsku kino distribuciju. I baš u vrijeme dolaska ovog filma u naša kina, objavljeno je još jedno izvješće znanstvenika koje je okupio UN i koji su potvrdili teze ovog filma: globalno zagrijavanje je stvarno, dešava se kao rezultat ljudskog djelovanja i predstavlja veliku opasnost za sve. Ono što svi predviđaju je: daljnji porast temperature i velike vremenske nepogode, poplave, suše i epidemije.

Ovaj dokumentarac je u biti filmovana verzija prezentacije koju je Al Gore godinama održavao a cilj je bio uvjeriti javnost da globalno zatopljenje zaista postoji. Najveći mediji, uglavnom pod utjecajem raznih poslovnih lobija, pružali su kontadiktorne izjave oko toga je li globalno zagrijavanje mit ili 'neugodna' istina pa je tako glavni Goreov cilj bio čim efektnije razotkriti pogrešne predodžbe o globalnom zagrijavanju te pružiti dokaze koje će uvjeriti vlasti i građane da čim prije djeluju. Al Gore i redatelj filma Davis Guggenheim koriste razne tehnike da predstave istraživanja vrhunskih svjetskih znanstvenika: slike, karte, animacije, kompjuterske simulacije... Najsnažnije upozorenje u filmu su prezentacije raznih promjena koje se već mogu uočiti: glečeri se tope, prašume nestaju a uragani (Katrina!) i poplave sve više prijete ljudima. Poruka filma je da svi moramo hitno djelovati kako bi zaustavili zagrijavanje i spriječili katastrofu a Gore daje i upute kako svatko od nas može doprinijeti tom cilju.

Možda i najveće iznenađenje ovog filma je iznenađujuće uspješan nastup Ala Gorea koji vodi gledatelje kroz film. Još prije par godina ozbiljni, ukočeni, po nekima i (pre)pametni Gore nije ostavljao dojam strastvenog i odlučnog političara, posebno nakon što je bez prave borbe prihvatio rezultate kontroverznih predsjedničkih izbora 2000. No u ovom filmu pokazuje se kao opušten, duhovit i zabavan govornik koji je pun strasti prema zaštiti prirode. Ekologija je interesirala Gorea još dok je studirao, no potpuno joj se posvetio nakon poraza na izborima i osobnih tragedija koje je doživio. Njegova sestra je nakon cijelog života uživanja u cigaretama umrla od raka pluća pa je obitelj Goreovih prestala s uzgojem duhana, poslom kojim se bavila već generacijama. I šestogodišnji sin mu je umalo poginuo u automobilskoj nesreći pa se Al osvrnuo na svoj život i odlučio posvetiti spašavanju planeta Zemlje. To što je ovaj film dijelom i osobna priča Ala Gorea, smeta Goreovim političkim neistomišljemicima jer u ovom filmu vide samopromociju bivšeg potpredsjednika. Nakon uspjeha filma, Gore je dobio toliku popularnost da se počelo spominjati i Goreovo ime na listama mogućih kandidata za predsjednika SAD-a. Iako je Gore odbacio kandidaturu, njegovi obožavatelji su pokrenuli razne internetske kampanje u kojoj pokušavaju progurati njegovu kandidaturu.

I kritičari su fascinirani kvalitetom filma ali teško je razlučiti nije li i tematika filma utjecala na njihove pohvalne ocjene. Empire je sažeo pozitivne recenzije riječima :'Dojmljiv, inteligentan i iznenađujuće zabavan film', legendarni Ebert tvrdi da u svojih 39 godina pisanja filmskih kritika to nije napisao ali da sada mora reći publici da duguje sebi i svojoj unučadi da pogleda taj film a čak se i velika Oprah angažirala oko filma i ustvrdila da bi ga svatko morao pogledati.

s.p.