Policajac s Beverly Hillsa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Policajac s Beverly Hillsa

Policajac s Beverly Hillsa

Beverly Hills Cop (1984.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

105' akcija, komedija, drama

Režija:           Martin Brest

Uloge: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher, Ronny Cox, Steven Berkoff

Scenario:        Danilo Bach, Daniel Petrie Jr.

Producent/i:   Jerry Bruckheimer, Don Simpson

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Policajac s Beverly Hillsa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.44
9
0.00

Prva velika uloga za Eddiea Murphyja smjestila ga je u cipele policajca iz Detroita koji, u potjeri za ubojicom, doživljava kulturološli šok po dolasku u Beverly Hills.

Axel Foley (Eddie Murphy) je policajac iz Detroita kojeg u Motownu posjećuje njegov najbolji prijatelj Mikey Tandino (James Russo). Neposredno nakon dolaska iz Kalifornije Mikey je ubijen i to pred Alexovim očima.

Njegov je ubojica izvjesni Zack (Jonathan Banks), čovjek kojeg Axel prati sve do Beverly Hillsa. Tamošnji poručnik Bogomil dodjeljuje mu dvojicu detektiva čiji zadatak je pripaziti na Axela.

Uz pomoć prijateljice zaposlene u galeriji Axel otkriva da se Zack nalazi na platnom spisku njezinog šefa Victora Maitlanda koji je i glavni diler kojem galerija služi samo kao paravan za prljave poslove. Ispostavlja se da je upravo on naredio Zacku da ubije Tandina sumnjajući da mu je ukrao obveznice.

'Policajac s Beverly Hillsa' jedan je od trademarka filmske industrije osamdesetih, nostalgično djelce prepuno klišeja u kojem možemo pronaći gotovo sva obilježja veselog desetljeća, od glazbe preko odjeće pa nadalje.

Uspjehu filma, koji je utržio 317 milijuna dolara, svakako je pridonio i producent u usponu Jerry Bruckheimer.

i.k.