Slučajni predsjednik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slučajni predsjednik

Slučajni predsjednik

Man of the Year (2006.)

Universal Pictures/Blitz

115' komedija, drama, triler

Režija:           Barry Levinson

Uloge: Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Lewis Black, Jeff Goldblum, Rick Roberts, David Alpay, Karen Hines, Linda Kash

Scenario:        Barry Levinson

Producent/i:   Barry Levinson, James G. Robinson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Slučajni predsjednik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
11
0.00

Priča o predsjedniku koji je najpoznatiji po pričanju viceva a sve je iznenadio svojom izbornom pobjedom. Ne, nije Stipe Mesić nego – Robin Williams.

Tom Dobbs (Robin Williams) je komičar koji na zabavan način predstavlja političare. Dok zagrijava publiku prije početka svoje emisije, predlažu mu da se kandidira za predsjednika SAD-a,što on na početku shvaća kao još jednu šalu iz publike i citira je u emisiji.

Ipak, kada iz javnosti počinje stizati masovna podrška njegovoj kandidaturi, Dobbs se pristaje kandidirati, ali želi i ozbiljan pristup kampanji. Njegov menadžer Jack Menken (Christopher Walken) i pisac skečeva Eddie Langston (Lewis Black) savjetuju mu da bude duhovit, što on odlučno odbija, ali zato na sučeljavanju s kandidatima svojim agresivnim i duhovitim nastupom stječe popularnost. U napetim predsjedničkim izborima Dobbs za dlaku pobjeđuje, a za prebrojavanje glasova zadužena je tvrtka Delacroy, za koju radi Eleanor Green (Laura Linney). Ona otkriva da postoji greška u sustavu za prebrojavanje glasova no njeni šefovi odlučuju zataškati cijelu stvar te su spremni i uništiti Eleanor ako odluči objaviti svoje otkriće. Eleanor, pak, odlučuje stupiti u kontakt s novim predsjednikom Dobbsom a on se na prvi pogled zaljubljuje u nju...

Barry Levinson je nakon satire 'Predsjedničke laži' iz 1997. godine, u ovom je filmu o Bijeloj kući pokušao kombinirati komediju, dramu i politički triler. No, studio je film reklamirao film kao tipičnu komediju Robina Williamsa, što je bilo daleko od istine, pa je isti podbacio na kino blagajnama, a ni kritika ga nije mazila. Richard Schickel (Time) primjećuje da je Robin Williams komičar kojeg treba 'uzimati u malim dozama' a kritičar Premierea ističe problem u miješanju priča i žanrova, zbog čega se po njemu ni Williams ni Linney ne snalaze baš najbolje u svojim ulogama. Hvaljen je jedino nastup Christophera Walkena kao ciničnog menadžera a zanimljivo je da je prošle godine neki šaljivac otvorio site koji je pokretao 'kampanju' u kojoj je promovirao Walkena kao predsjedničkog kandidata, a da sam Walken o tome nije ni imao pojma.

s.p.