Mr. Bean na praznicima - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mr. Bean na praznicima

Mr. Bean na praznicima

Mr. Bean's Holiday (2007.)

Universal Pictures, Blitz

88' komedija, film ceste

Režija:           Steve Bendelack

Uloge: Rowan Atkinson, Emma de Caunes, Max Baldry, Willem Dafoe, Karel Roden, Jean Rochefort, Steve Pemberton, Clint Dyer, Steve Campos, Stéphane Debac, Antoine de Caunes

Scenario:        Hamish McColl, Robin Driscoll

Producent/i:   Peter Bennett-Jones, Tim Bevan, Eric Fellner

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Mr. Bean na praznicima

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
57
0.00

Tipični Bean - uništava imovinu, razdvaja obitelji i krši zakone. Upozorenje Francuzima: prolazi kroz cijelu zemlju i kreće u Cannes!

Na župnoj lutriji Bean (Rowan Atkinson) osvaja kameru i kartu za Cannes, gdje treba provesti tjedan dana na odmoru za vrijeme održavanja slavnoga filmskog festivala. Bean je odlučan u namjeri da snimi sve trenutke svog putovanja pa sve snima svojom kamerom. Užurbano kreće na vlak a na stanici zamoli drugog putnika da ga snimi dok se ukrcava na vlak za Cannes. Ispostavi se da je taj putnik ruski redatelj Emil (Karel Roden) koji putuje u Cannes jer je član žirija. 
Emil pristane snimiti Mr. Beana, ali u pomutnji prilikom ukrcavanja izađe na peron baš kad je vlak počeo kretati. Na putu prema jugu Mr. Bean u jednom trenutku shvati da je Emilov desetogodišnji sin Stepan (Max Baldry)ostao u vlaku sam, bez oca. Zato siđu na sljedećoj stanici da bi pričekali Emila, no Emilov vlak samo projuri kraj njih uz poruku da ga čekaju u Cannesu. Stepan i Mr. Bean ukrcaju se u sljedeći vlak, no Bean zaboravlja novac, karte i putovnicu na peronu pa ih izbace van. Kao ulični zabavljači Stepan i Bean prikupe dovoljno novca za autobus do Cannesa ali Bean će propustiti autobus i naći se prvo na selu a zatim i na setu reklame koju snima uobraženi američki filmaš Carson Clay (Willem Dafoe), koji uskoro putuje u Cannes na premijeru svojeg filma 'Playback Time'. Mr. Beana prema Cannesu vozi mlada glumica Sabine (Emma de Caunes) koja ide na premijeru filma 'Playback Time' u kojem ima malu ulogu a Bean će na putu pronaći Stepana i učiniti premijeru filmu nezaboravnim događajem.

Lik Beana svjetsku je slavu stekao tijekom 1990-ih zahvaljujući seriji koja je bila uspješna kombinacija fizičkog humora i vrhunskog nastupa glumca Rowana Atkinsona. Ogromni uspjeh serije ponukao je Atkinsona i scenarista Richarda Curtisa da snime i prvi dugometražni film o smušenom liku – 'Mr. Bean: Film potpune katastrofe' ,u kojem Bean odlazi u Ameriku i tako demonstrira svoje (ne)snalažanje u stranoj zemlji. Poslije velikog uspjeha prvog filma iz 1997., bilo je samo pitanje vremena kad će biti snimljen njegov nastavak. Međutim, u drugom nastavku filmaši nisu željeli slijediti isti put, osobito zato jer su osjećali da je Bean u svojoj prvoj filmskoj verziji bio dosta holivudiziran i rađen u stilu tipične američke komedije. Atkinson je izjavio da je uvijek vjerovao da se o Mr. Beanu može snimiti film na europski način a svidjela mu se ideja prema kojoj je Mr. Bean pokretačka snaga priče, a ne pasivni element, kao što je to bio slučaj u prvom filmu. Budući da je Mr. Bean lik koji se više izražava pokretom nego riječima, Atkinson je dobro proučio glumu zvijezda nijemoga filma kao što su Buster Keaton i Charlie Chaplin pa tako u nekim svojim elementima film podsjeća na film 'Odmor gospodina Hulota' u kojem glavni lik samo želi da dođe na odmor na plažu.

Film je zaista i ispao 'one man show', tj. kompilacija gegova s Beanom u glavnoj ulozi i prezentacija Atkinsona kao majstora vizualnog gega . Gledatelji tako mogu vidjeti Beana koji pleše, Beana koji pjeva operu, Beana koji se šverca u vlaku, Beana koji jede u restoranu, Beana na selu, Beana u autostopu, Beana za volanom, Beana u WC-u, Beana u naci uniformi a i u ženskoj odjeći... Djeca i njegovi ostali obožavatelji bit će oduševljeni ali na njihovu žalost, Atkinson je najavio da se Mr. Bean u ovom filmu posljednji put pojavljuje na velikom platnu. Ipak, najbolje je prvo pričekati rezultate prikazivanja i vidjeti kako će reagirati publika širom svijeta. Kritičari uglavnom smatraju da film nije naročito duhovit ali ga preporučuju obožavateljima Mr.Beana. Ray Bennett (The Hollywood Reporter) uspoređuje film s klasikom Jacquesa Tatija 'Odmor gospodina Hulota' ali po njemu, za razliku od slavnog prethodnika, 'film izaziva malo smijeha' ali i sadrži dovoljno gegova da usreći fanove Mr.Beana u cijelom svijetu. I Paul Byrnes (The Sydney Morning Herald) slaže se da film nije u rangu s Tatijevim klasikom ali hvali 'europski pristup komediji', s 'manje riječi i više maštovitih gegova'. Naročito se hvale glumci u filmu, Max Baldry kao ruski dječak, Emma de Caunes kao šarmantna Francuskinja i Willem Dafoe kao arogantni Amer preko kojeg autori filma ismijavaju filmsku industriju i lažne umjetnike.