Div - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Div

Div

Giant (1956.)

Warner Bros. / ISSA film i video

201 min. drama

Režija:           George Stevens

Uloge: James Dean, Rock Hudson, Elizabeth Taylor, Mercedes McCambridge, Chill Wills

Scenario:        Edna Ferber, Fred Guiol, Ivan Moffat

Producent/i:   Henry Ginsberg, George Stevens

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Div

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
15
0.00

Grandiozan ep o tri generacije teksaških stočara sa Elizabeth Taylor i Rockom Hudsonom posljednji je film Jamesa Deana.

Veličina je zaista važna. Deanov posljednji film i više je nego dostojan oproštaj glumca koji je u tri filma pokazao više nego neke 'zvijezde' u cijeloj svojoj karijeri. Ipak, kamere su ovoga puta više usmjerene na Elizabeth Taylor i Rocka Hudsona no u čak 200 minuta našlo se vremena za sve.

Pratimo tridesetak godina života bogatog teksaškog stočara Bicka Benedicta (Rock Hudson) i njegove žene Leslie Lynnton (Elyzabeth Taylor) počevši sa ranim dvadesetim godinama minulog stoljeća. Deanu je pripala uloga Jetta Rinka, pomoćnika na farmi.

Pri kupnji prestižnog konja Benedict se na prvi pogled zaljubljuje u prelijepu Leslie, aristokratkinju koju će ubrzo oženiti. Benedictova sestra Luz (Mercedes McCambridge) u njoj vidi konkurenciju i čini sve kako bi joj zagorčala život na farmi. S druge strane Leslie više brine ponižavanje žena i rasisazam kojeg u Teksasu ne nedostaje.

Upoznaje Jetta Rinka, mladića koji pomaže na farmi i s kojim u početku komunicira više iz sažaljenja nego iz potrebe za socjalizacijom. Rink u njoj vidi oličenje savršene žene što ga ispunjava ljubomorom. U vremenu u kojem nafta zamjenjuje stočarstvo nenadano pronalazi izvor zlatne tekućine te postaje naftni tajkun.

'Diva' Ameri vole nazivati teksaškom verzijom klasika 'Zameo ih vjetar' prije svega zbog epskih proporcija i prikaza života starog Teksasa i spektakularnih krajolika. Sveprisutno rivalstvo između Deana i Hudsona dolazilo je izražaja ne samo na sceni nego i iza kamere dok je par Taylor - Dean funkcionirao jednako dobro na ekranu i izvan njega.

Ovo bogato dvostruko DVD izdanje dio je posebne James Dean kolekcije izdane u povodu 50. godišnjice njegove smrti ('Istično od raja' i 'Buntovnik bez razloga' su preostala dva filma).

i.k.