Savršena meta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Savršena meta

Savršena meta

Shooter (2007.)

Paramount Pictures, Blitz Film i Video

124` akcija, triler

Režija:           Antoine Fuqua

Uloge: Mark Wahlberg, Michael Peña, Danny Glover, Kate Mara, Elias Koteas, Rhona Mitra, Rade Šerbedžija, Ned Beatty

Scenario:        Jonathan Lemkin

Producent/i:   Lorenzo di Bonaventura, Ric Kidney

Zemlja:          SAD, Kanada

Linkovi: službeni site
trailer

Savršena meta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
40
0.00

Bum, tres i paf-paf s političkom pozadinom. Ne-baš-pokojni Mark Wahlberg glumi zeznutog ratnog veterana – u najboljem rambovskom stilu.

Nakon korumpiranih policajaca (`Dan obuke`) i US marinaca u Africi (`Suze boga sunca`) Antoine Fuqua nam donosi priču o Bobu Leeju Swaggeru (Mark Wahlberg), snajperistu američke vojske kojeg narednik Isaac Johnson (Danny Glover) nagovara da mu pomogne razotkriti spletku oko atentata na predsjednika. Iako je Swagger u mirovini već tri godine, osjećaj dužnosti i odanosti prema domovini prevagnu i on se priključuje istrazi. No, ispostavlja se da je sve to bila namještaljka, a Swagger postaje glavni osumnjičeni i primoran je na bijeg. U potrazi za pravim krivcima pomoći će mu supruga njegova bivšeg partnera Sarah (Kate Mara) i agent FBI-ja Nick Memphis (Michael Pena).

`Još jedan film koji nasilje i osvetu prodaje kao rješenje naših političkih problema`, kaže jedna od recenzija filma koji je dobio prilično podijeljene ocjene. Kritičari nisu štedjeli s asocijacijama na druge filmove (Laura Clifford usporedila ga je s `24`, `Deja Vuom` i `Cliffhangerom`), iako je lik loše tretiranog veterana mnoge podsjetio na 80e i `Ramba`.  Fuqua je, tvrde, veći naglasak stavio na bum-tres akciju dok je politička pozadina ostala više-manje u drugome planu. No, nekima je i takvo rješenje bilo po volji. Kevin Carr iz `7M Pictures` kaže da `nije riječ o filmu u kojem se treba puno misliti. Bolje je uzeti kutiju kokica, veliku kolu i sjesti u prvi red.`

Gluma Marka Wahlberga uglavnom je pohvaljena, a zanimljivo je i to da je njegova uloga u početku bila namijenjena Keanuu Reevesu. Uloga negativca trebala je pripasti rapperu Eminemu, no isti je ponudu odbio. Spomenimo još i to da u filmu glumi i Rade Šerbedžija.