Broj 23 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Broj 23

Broj 23

The Number 23 (2007.)

New Line Cinema / Continental film

97` fantastika, triler, psihološki

Režija:           Joel Schumacher

Uloge: Jim Carrey, Virginia Madsen, Danny Huston, Logan Lerman, Rhona Mitra, Maile Flanagan, Patricia Belcher, Lynn Collins, Mark Pellegrino, Tara Karsian

Scenario:        Fernley Phillips

Producent/i:   Beau Flynn, Trip Vinson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Broj 23

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
66
0.00

Jim Carrey i Joel Schumacher poručuju da je 13 passé i treba se čuvati svakog 23. dana u mjesecu i svakoga dana čiji zbroj znamenaka zbrojen (ili oduzet) daje 23.

`Ako je organizirana religija opijum za mase, tada je neorganizirana religija marihuana za luđačke alternativce`, izjavio je Kerry Thornley, suosnivač diskordijanizma. Riječ je naime o posebnome vjerovanju koje temelje svoga učenja vidi u `njegovanju` sukobljavanja, nesloge i kaosa. Osnovan je sredinom prošloga stoljeća, a do danas nije razjašnjeno radi li se o ozbiljnome pokušaju ili o parodiji religije. Tko želi znati više – klik, a mi ih spomenusmo radi tzv. enigme broja 23, diskordijanskog vjerovanja da su svi događaji na svijetu izravno povezani s brojem 23, nekom njegovom permutacijom ili pak nekim brojem koji je u vezi s 23.

Tako junaku našega filma, Walteru Sparrowu (Jim Carrey), za njegov rođendan njegova supruga Amanda (Virginia Madsen) poklanja knjigu naslova (pogađate) `Broj 23`. Sparrow postaje opčinjen knjigom i čini mu se da događaji opisani u knjizi na neobičan način korespondiraju s njegovim vlastitim životom. Čitanje knjige polako prerasta u ovisnost i on se potpuno poistovjećuje s Fingerlingom, privatnim detektivom iz romana koji je u burnoj vezi s ljubavnicom Fabriziom. Kako se njihova veza približava svome neizvjesnom zaključku, Sparrow postaje svjestan uloge koju je broj 23 imao u njihovim životima, ali i one koju bi mogao odigrati u njegovom.

Dakle, 23. film Joela Schumachera premijerno je prikazan 23. veljače, a negdje i 23. ožujka. Nadalje, pas u filmu se zove Ned. N je 14. slovo engleske abecede, E je 5., a D je 4. Zbrojeno, to daje 23! Također, broj slova u `Animal Control Department` (mjesto gdje u filmu radi Walter) broji 23 slova. Broj Walterove sobe u ludnici je 318 (31-8=23). Broj njegovih registarskih tablica je 906 8HT, što zbrojeno daje, pogađate, 23. Itd, itd…

Čak i 11. rujna 2001. zbrojen daje – 23!

No, enigma broja 23 Schumacherovu je filmu donijela više nesreće nego sreće, jer je kritika film gotovo jednoglasno sasjekla (bijednih 8 % pozitivnih recenzija na RottenTomatoes.com). Manohla Dargis iz `New York Timesa` nazvala ga je `slučajnom komedijom u kojoj glumi mrtav-ozbiljan Jim Carrey`, dok je numerološki motiv dao kritičarima štofa za ismijavanje.

Justin Chang iz `Varietyja` računao je: `šašava numerologija plus Jim Carrey minus narativna koherencija jednako Broj 23`, dok je Angela Baldassarre u duhu filma nabrojala 23 razloga zašto Schumacherov film nije baš dobar. Josh Bell iz `Las Vegas Weeklyja` ironično je prokomentirao kako računanje barem odvlači pažnju od toga kako je zaplet zapravo glup.