Bure Baruta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bure Baruta

Bure Baruta

Bure Baruta (1998.)

Gradski Kina

100 min komedija, drama

Režija:           Goran Paskaljević

Uloge: Aleksandar Berček, Ana Sofrenović, Bogdan Diklić, Danilo (Bata) Stojković, Dragan Nikolić, Ljuba Tadić, Mirjana Joković, Mirjana Karanović, Predrag (Miki) Manojlović, Sergej Trifunović, Toni Mihajlovski, Velimir (Bata) Živojinović

Scenario:        Dejan Dukovski, Goran Paskaljević, Filip David, Zoran Andrić

Producent/i:   Antonie de Clermont-Tonnerre, Goran Paskaljević, Dejan Vražalić

Zemlja:          Srbija

Linkovi: IMDB

Bure Baruta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
12
0.00

Kaos i nasilje na Beogradskim ulicama i u životima brojnih likova čije se sudbine na kraju isprepliću, a sve je, čini se, posljedica tadašnjeg mračnog i mučnog političkog stanja u Srbiji.

Više naoko neopovezanih epizoda koje se neprestalno izmijenjuju, a sve ih objedinjava crnohumornost, gorčina i nasilje. Svakom od njih dominira drugi lik, a sve se dešavaju u jednoj mračnoj noći na Beogradskim ulicama. Likovi koji se pojavljuju, njih dvadesetak, obilježeni su mračnim sudbinama i na njima se ocrtavaju posljedice rata i besperspektivnosti ovih prostora krajem stoljeća.

Ovaj izvrstan film Gorana Paskaljevića, snimljen prema istoimenoj kazališnoj drami Dejana Dukovskog, doživio je velik međunarodni uspjeh. Zaradio je nominaciju za  "Oskara" za najbolji strani film, ali je i pobjedio na nekoliko festivala, od kojih je najbitniji onaj venecijanski na kojem je odnio nagradu za najbolji film 1998. Najznačajnije po čemu će se pamtiti ipak je široka plejada glumaca i njihova izvanredna gluma. Pa tako u njemu birljira legendarni Ljubo Tadić, neke od najvećih ex-YU zvijezda filma 60-tih kao što je Milena Dravić, Bata Stojković, Bogdan Diklić, pa Dragan Nikolić i Vojo Brajović te naravno neizostavni Bata Živojinović. Osim njih, zablistale su i nove zvijezde srpskog filma kao što su Neboljša Glogovac, Ana Sofrenović, Mirjana Joković i Sergej Trifunović.