Unutarnje carstvo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Unutarnje carstvo

Unutarnje carstvo

Inland Empire (2006)

Studio Canal

172 drama, misterija

Režija:           David Lynch

Uloge: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton, Peter J. Lucas, Karolina Gruszka, Jan Hencz, Krzysztof Majchrzak

Scenario:        David Lynch

Zemlja:          Francuska, Poljska SAD

Linkovi: trailer
službeni site

Unutarnje carstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.41
17
0.00

Novi nadrealni poljubac redatelja-pauka će vas oduševiti, ili ubiti, ovisno s koje strane svemira se nalazite. Mi bi s Lynchem i na Mars.

Zašto bi film imao smisla, ako ga život nema, izjavio je David Lynch, iznerviran pitanjima o smislu odnosno nedostatku istog kod svog posljednjeg nadrealnog filmskog eksperimenta 'Unutrašnje carstvo'. Prije projekcija, Lynch rado citira svoj omiljeni odlomak iz Upanišada koji kaže: 'Mi smo poput pauka. Pletemo svoj život i onda se pomičemo po toj mreži. Mi smo poput sanjara koji sanja, a potom živi to što je sanjao. To vrijedi za čitav svemir'. Ipak, tu se hollywoodski mistik malo prevario, pa ako gorenavedena tvrdnja i vrijedi za čitav svemir, u njegovu se, pomno pletenu mrežu malo tko uhvatio: Nakon što je premijerno prikazano na Mostri 2006., njegovo 2.5 godina snimano čudo ostavilo je publiku i kritiku bez teksta.

No ne bi se taj teksturama skloni redatelj i slikar, proizvođač kave Lynchem zvao da nije još jednom odlučio stvar isfurati do kraja. Ništa ga nije poljuljalo u namjeri da promovira svoje nenarativno čudo, snimljeno u vlastitoj produkciji i bez scenarija, pa je u svrhu promocije čak sjeo na losanđelesko križanje u društvu atraktivne muzare i prosio sredstva za distribuciju 'Carstva'. Naziv, kao i Mulholland Drive i 'Twin Peaks', film je dobio prema kalifornijskom toponimu, Inland Empireu, jednoj od ekonomski najznačajnijih regija u SAD-u. Ipak, najveći je dio filma snimljen u poljskom Lodzu, gradu koji je popularnost stekao puno ranije pred objektivom Krzysztofa Kieslowskog. 'Carstvo' je je prvi Lynchov film u potpunosti snimljen blagodatima digitalne kamere, a nakon snimanja, Lynch se zakleo da filmska vrpca, što se njega tiče, stvar prošlosti. Glavna glumica, Laura Dern ('Divlji u srcu', 'Plavi baršun'), ujedno i koproducentica filma, i sama je na premijeri priznala da uopće ne zna koga i što je glumila, a scenarij nije postojao, pa se uglavnom ravnala po intuiciji, kao i ostatak kultnog postava - Jeremy Irons, Harry Dean Stanton ('Twin Peaks', 'Divlji u srcu'), Grace Zabriskie (mama Laure Palmer), Diane Ladd, Justin Theroux...

Lynch je o svom filmu kazao: Radi se misteriji osovljenoj oko zaljubljene žene u nevolji. Ugrubo rečeno, 'Inland Empire' je priča u priči u priči o glumici (Laura Dern) koja dobiva glavnu ulogu u filmu kojeg režira Kingsley Stewart (Jeremy Irons), da bi joj producenti naknadno objasnili kako je film zapravo remake i da su njene prethodnice ubijene. Tada se u priču upliće paralelna storija o prostituciji u Istočnoj Europi, a na platnu povremeno iskrsavaju prizori u kojima se na pozornici pojavljuje nepoznata obitelj sa zečjim glavama (jedna iz zečje kompanije je i Naomi Watts), motiv kojim se Lynch koristio i u dugometražnoj fantaziji 'Rabbits' iz 2002.

Granice između paralelnih zbivanja toliko su zamagljene, kaže kritičar Guardiana, da se niti u jednom trenutku ne može reći o kojoj je narativnoj liniji riječ, tj. je li riječ o filmu, ili filmu unutar filma. Avangardno parafraziranje mita o Erosu i Psihi (Film Freak Central), dosada bez kraja (Hollywood Reporter), nevjerojatno divlje i bezkompromisno, puknuto kao Mad Magazine, kaže NYT, a Dragan Jurak u Jutarnjem piše: Film nije onoliko dojmljiv kao što je to bio 'Mullholand drive', Lynch se počeo ponavljati, a 'Unutrašnjem carstvu' nedostaje i koherentnosti i upečatljivosti koju je imao 'Mullholand'.

p.h.