9. satnija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      9. satnija

9. satnija

9. rota (2005.)

Art Pictures Group / Blitz film i video

125` drama, ratni

Režija:           Fyodor Bondarchuk

Uloge: Fyodor Bondarchuk, Aleksei Chadov, Mikhail Evlanov

Scenario:        Yuri Korotkov

Producent/i:   Fyodor Bondarchuk, Aleksandr Rodnyansky, Yelena Yatsura

Zemlja:          Finska, Rusija, Ukrajina

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

9. satnija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
20
0.00

Ruski ratni spektakl produkcijski stoji uz bok najskupljim američkim ostvarenjima, a govori o vojnicima koji su se nastavili boriti, nesvjesni da je rat završio.

Temeljena na istinitim događajima, radnja filma odvija se krajem 1980ih godina za vrijeme rusko-afganistanskog sukoba. Događaj je ispričan iz perspektive skupine mladića koje su u vojnome kampu naučili da su dio kolektivnog tijela Sovjetske armije, a ne pojedinci. Ipak, među njima se javio snažan osjećaj zajedništva pa su vojnici dijelili sve – ukradene limenke hrane, alkohol i još koješta drugo.

No, kada ih 1989. godine šalju na kotu 3234, njihova će hrabrost i odanost domovini biti stavljeni na kušnju. U obrani ovoga strateški važnoga mjesta neki će od njih izgubiti život, dok će neke dočekati kao junake. A zanimljivo je i to da su u jednome trenutku radioveze pukle, a satnija je nastavila s borbom, nesvjesna da je rat završio.

`9. satnija` proglašena je najboljim ruskim filmom 2005., a i među publikom se pokazala prilično uspješnom, zaradivši 27 milijuna dolara na matičnom tržištu. Na spektakularnosti se nije štedjelo, a mnogo je truda uloženo u različite procese snimanja filma. Na snimanju je sudjelovalo 1500 vojnika ukrajinske vojske, a potrošeno je oko 1000 kilograma boje kako bi sve lokacije i oprema bile obojane u pustinjske kaki boje. Jedno je cijelo selo izgrađeno kako bi se moglo razoriti u prizoru eksplozije, a za zvuk u filmu bio je zadužen Pinewood, studio koji je radio na filmovima o Jamesu Bondu kao i `Charlieju i tvornici čokolade`.

Film je redateljski prvijenac Fyodora Bondarchuka (kojeg je snimio u 38. godini života), a izjavio je kako ga nije zanimala politička pozadina filma, kao ni razlozi zbog kojih je zemlja izgubila rat, nego se htio pozabaviti `načinom na koji su ti momci pobijedili u vlastitom, osobnom ratu.` Bondarchukov otac Sergei također je filmski redatelj čija su najpoznatija ostvarenja `Destiny of a Man` (1959) i `Rat i mir` (1968).

Često uspoređivan s filmovima poput `Platoona`, `Full Metal Jacketa` i `Apokalipse danas`, najviše je pohvala otišlo visokoj produkciji filma koja bi se mogla usporediti s onima Michaela Baya (`Twitch`), dok ga je `Guardian` nazvao `amerikaniziranim i mačo-sentimentalnim`.