Veliki film - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Veliki film

Veliki film

Epic Movie (2007.)

20th Century Fox / Continental film

85' komedija, parodija

Režija:           Jason Friedberg, Aaron Seltzer

Uloge: Kal Penn, Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Carmen Electra, David Carradine, Jayma Mays, Faune A. Chambers

Scenario:        Jason Friedberg, Aaron Seltzer

Producent/i:   Paul Schiff

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site i trailer
imdb

Veliki film

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.64
25
0.00

Film koji pokušava biti najveća parodija svih holivudskih hitova, napisali su režirali autori 'Mrak filma' i 'Filma za upucavanje'.

Parodija na američke blockbustere ima za glavne likove četvero siročadi. Jedno od njih je odgajano u Louvreu (Jayma Mays), jedan je izbjeglica iz Meksika (Kal Penn), treća je jedva preživjela žrtva napada zmija u avionu (Faune Chambers), a četvrti je 'turist' u zajednici mutanata (Adam Campbell). Njih četvero dobiju zlatnu karticu i posjećuju tvornicu čokolade, a ubrzo otkrivaju i Gnarniju, gdje upoznaju ludog kapetana pirata i studente čarobnjaštva... 

Parodije su prilično popularan žanr za tinejdžere, osobito ako sadrže fore s prdežom i povraćanjem. Te skatološke fore palile su u dosadašnjim hit – parodijama, pa su koscenaristi 'Mrak filma' i autori 'Filma za upucavanje' odlučilli sami napisati i režirati parodiju koja će se u sličnom stilu dotaći manje-više svih holivudskih hitova. Jedan od problema filma je da za smrtno ozbiljne filmove poput 'Da Vincijevog koda' autori imaju na raspolaganju samo najvulgarnije fore, a puno prostora se daje filmovima koji sebe ni ne shvaćaju ozbiljno, pa nije toliko smiješno ismijavati ih.  

Ovo je jedan od rijetkih filmova kod kojih su svi kritičari jednoglasni, pa za ovaj film svi smišljaju izraze za veliku ('epic') neduhovitost. Ronnie Scheib (Variety) tako naziva film 'epski neduhovitim', i 'zasnovanim na sumnjivoj teoriji da je prepoznavanaje filma 99% parodije', a pohvaljena je jedino solidna gluma Jennifer Coolidge u ulozi ledene kraljice. Michael Rechtshaffen (Hollywood Reporter) se pita da li bi to trebala biti komedija, i ocjenjuje film 'monumentalno neduhovitim'. James Berardinelli (Reelviews) opominje gledatelje – ako ste mislili da je nemoguće napraviti lošiju komediju od 'Filma za upucavanje', evo dokaza za suprotno. Njegovom stavu da je riječ o filmu s 'lošim ukusom i još gorim šalama' očito se priključila i publika. Naime, film je prema glasovima čitatelja IMDB-a zauzeo visoko, 54. mjesto na top listi - najgorih filmova.

s.p.